Verkkouutiset

Kyselyssä viikoittaisesta kiusaamisesta kertoi 8. ja 9. luokkalaisista pojista 8,6 prosenttia ja tytöistä 7,5 prosenttia. LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Kyselyn mukaan kiusaaminen kouluissa lisääntyy

Myöskään ahdistuneisuus ei osoita laantumisen merkkejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yläkoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Kouluterveyskyselyn tuoreista tiedoista.

Niiden osuus, jotka kertoivat tämän kevään kyselyssä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta, on vielä suurempi kuin korona-aikana vuonna 2021. Jo vuonna 2021 erityisesti tyttöjen ahdistuneisuus oli lisääntynyt merkittävästi aiemmista vuosista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tämän vuoden kyselyssä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta kertoi 22 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista. Tytöt (34 %) kokivat ahdistuneisuutta huomattavasti yleisemmin kuin pojat (9 %). Vuonna 2021 luku oli tytöillä 30 ja pojilla 8 prosenttia.

– Tulokset ovat hieman yllättäviä. Odotimme, että ahdistuneisuus olisi vähentynyt, koska koronasta on jo kulunut aikaa, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Olli Kiviruusu tiedotteessa.

THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälän mukaan tuoreet tulokset vaativat huolellista analysointia juurisyiden ymmärtämiseksi.

– Korona-aikana nuorten ja perheiden arki muuttui oleellisesti. Tästä ei ole vielä täysin toivuttu. Myös aikuisten huolet liittyen esimerkiksi turvallisuuteen ja talouteen heijastuvat nuoriin, hän sanoo.

Nuorten lisääntyvä oireilu haastaa palvelujärjestelmää, joka on jo ennestään kuormittunut.

– Perustason palveluihin, erityisesti opiskeluhuoltopalveluihin, tulee taata riittävät resurssit ja työkalut vastata nuorten lisääntyvään tuen tarpeeseen. Perustason osaamista on jo vahvistettu koulutuksilla, mutta ammattilaisia tarvitaan lisää, Aalto-Setälä sanoo.

Kiusaamiseen on puututtava päättäväisesti

Kyselyn mukaan koulussa vähintään viikoittain kiusaamista kokeneiden osuus on kasvanut.

Kyselyssä viikoittaisesta kiusaamisesta kertoi 8. ja 9. luokkalaisista pojista 8,6 prosenttia ja tytöistä 7,5 prosenttia.

Pojilla osuus on palannut noin vuoden 2010 tilanteen tasolle oltuaan aiemmin laskusuunnassa. Tytöillä vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden osuus on hieman suurempi kuin kertaakaan vuoden 1996 jälkeen.

– Kun kiusaaminen on viikoittaista, siihen ei selvästikään ole onnistuttu puuttumaan. Myös satunnainen kiusaaminen on haitallista. On tärkeää, että aikuinen huomaa kiusaamisen, kuuntelee eri osapuolia ja puuttuu asiaan päättäväisesti. Kiusaamista kokeneille tarvitaan tukimuotoja, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius.

Yksinäisyyttä kokeneiden osuus säilynyt korona-ajan tasolla

Yksinäisyyden kokemukset ovat kyselyssä pysyneet pojilla samalla tasolla kuin koronan aikana ja laskeneet hieman tytöillä. Pojista yhdeksän prosenttia kertoi kokevansa itsensä yksinäiseksi, tytöistä 21 prosenttia.

– Yksinäiseksi itsensä kokevalla ei ehkä ole ketään, jonka kanssa jutella. Kouluissa tarjotaan oppilaille mahdollisuuksia keskusteluille ja tutustumisille sekä harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja, ettei ketään jätettäisi ainakaan tahallaan ulkopuolelle, Helenius sanoo.

Vuoden 2023 Kouluterveyskyselyyn vastasi lähes 103 000 perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilasta (83 %), noin 91 000 perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilasta (73 %), noin 45 000 lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijaa (alustava arvio noin 70 %) sekä reilut 21 000 ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden alle 21-vuotiasta opiskelijaa (alustava arvio noin 30 %).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)