Perinteitä riittää. Päijät-Hämeessä Kinnarin tilalla on viljelty 14 sukupolven ajan – vuodesta 1667 alkaen. Siitä on 357 vuotta.
Nykyisen kauratilan esitteen mukaan vilja on ”viljelty ammattitaidolla Pohjolan auringon alla ja maanviljelijän suurella sydämellä”, ”rakkaudella Hollolasta”.

Tänään Kinnarin tilan emäntä Terhi Kinnari luotsaa tilalla kehitettyä kauravuokaa, valmisruokaa, MTV:n Suomalainen menestysresepti -tv-sarjan finaalissa.
Makuvaihtoehdoiksi ovat paljastuneet mausteinen kana, juusto-jauheliha ja metsäsieni-juusto.
Ohjelmassa on päästy kuuden parhaan joukkoon. Se tarkoittanee vielä kehittyvän tuotteen tuloa myöhemmin S-ryhmän kauppoihin. Finalistien keskinäinen paremmuus selviää tammikuun lopulla.

Tilan isäntä on kokoomuksen kansanedustaja Teemu Kinnari. Isännän ollessa lainsäädäntötöissä Helsingissä pyörittää Terhi joulukiireistä tilaa. Sesonkiaikaan työntekijöitä on kymmenkunta.
Vierailijoille on tarjolla hyväntuoksuinen tilamyymälä-kahvila. Esillä on lukuisia omia valmistettuja ja leivottuja tilatuotteita ja yhteistyökumppanien tuotteita.
Tilan oma menestysresepti oli keskittyä jalostukseen. Kinnarin tilan kaurasuurimot ja kaurahiutaleet ovat monille tuttuja ruokakaupoista. Ruokaketjua ei hevin saa lyhyemmäksi, sillä tilalla on nykyisin oma mylly.

MTV:n ohjelman kautta tavoitellaan jos mahdollista vieläkin isompaa. Taustan suurhaave olisi korvata suomalaisten ruokapöydässä ravintoköyhää ja kaukomailta tuotavaa riisiä terveellisellä, kotimaisella ja maukkaalla kauralla.
– Vielä ei moni ymmärrä, että kauraa voi käyttää aivan kuten riisiä, Terhi Kinnari sanoo.
Tv-ohjelmaan päädyttiin tilan keittiössä tehtyjen lukuisten esikokeilujen jälkeen.

Teemu Kinnarin mukaan suomalaiset ovat jo puurokansaa, mutta kauralle olisi isompikin paikka.
Kaurabuumin myötä esimerkiksi Fazer on kehittänyt lukuisia kauratuotteita. Mutta saisiko superviljaa valmisruoankin myötä ihan ruokapöydän keskiöön?
– Toivottavasti kilpailun menestyksen myötä saisimme sen kauppoihin ja ruokakäyttöön, Teemu Kinnari toteaa.





