Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Hatunnosto Ruotsin sosiaalidemokraateille

Hallitusneuvotteluissa on sovittu kansanedustajan mukaan isosta talousliberaalista paketista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan blokkirajat murtavan hallituksen syntyminen Ruotsiin on hyvä uutinen.

Perinteisesti vasemmisto ja oikeisto eivät ole mahtuneet samaan hallituksen. Viimeisten tietojen mukaan Ruotsiin on kuitenkin nyt muodostumassa sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen, keskustapuolueen sekä liberaalipuolueen yhteenliittymä.

– Monien suomalaisten voi olla vaikea käsittää, ja minunkin on vaikea käsittää, miksi oikeiston ja vasemmiston yhteistyö maan hallituksessa on ollut niin korkean henkisen kynnyksen takana, Vartiainen kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa tosiasiassa Ruotsissa vasemmisto ja oikeisto ovat käytännön ratkaisuissa suhteellisen lähellä toisiaan.

– Kun olin nuori, keskustelua käytiin kapitalismin ja kommunismin paremmuudesta. Nyt se koskee pieniä justeerauksia yksityisen ja julkisen terveyspalvelun työnjaossa sekä pieniä veromuutoksia. Markkinatalouden ja julkisen hyvinvointijärjestelmän liitto voi hyvin, toteaa Vartiainen.

Keskustapuolueen markkinaliberaali puheenjohtaja Annie Lööf on saanut hallitusneuvotteluissa läpi lukuisia talousliberaaleja uudistuksia.

Demarivetoisen hallituksen yhteistyösopimukseen on Vartiaisen mukaan kirjattu muun muassa solidaarisuusverosta luopuminen, irtisanomisten helpottaminen sekä työmarkkinoita ja työttömyysturvaa joustavoittavia uudistuksia. Lisäksi sääntelyä on tarkoitus purkaa.

– Jos ne toteutuvat, ne muodostavat ison talousliberaalin paketin.

Stefan Löfvénin johtamat sosiaalidemokraatit ansaitsevat hatunnoston vastuullisuudesta ja kompromissihalukkuudesta, koska ohjelmassa on paljon työväenliikkeelle vanhastaan vaikeita asioita, Vartiainen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)