Verkkouutiset

JSN antoi tuomion Irwin Goodmanin Mutakuono-kappaleesta

Juontajan saatesanat radiokanavalla 'tekivät kokonaisuudesta ihmisarvoa loukkaavan'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisen sanan neuvosto on antanut äänin 11-1 langettavan päätöksen Järviradiolle. Radion 6. huhtikuuta 2019 ohjelmassa ”Lauantai-illan tanssit; toivemusiikkia” soitettiin kuuntelijan pyytämä Irwin Goodmanin Mutakuono ja lakupelle -kappale.

JSN:n päätöksen mukaan kappale ”ei yksinään olisi ollut etnistä alkuperää halventava”, mutta ”juontajan lukemat saatesanat tekivät kokonaisuudesta ihmisarvoa loukkaavan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ennen ja jälkeen kappaleen soittamisen ohjelman juontaja luki kappaletta toivoneen henkilön viestin: ”Perussuomalaisten toimesta Suomi takaisin”, JSN:n päätöksessä perustellaan.

Kantelijan mielestä Järviradio oli rikkonut journalistin ohjeiden kohtaa jokaisen ihmisarvon kunnioittamisesta a siitä että ”etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta (ei) pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti”.

Järviradion päätoimittaja kertoi, että kappale soitettiin kuuntelijan toiveesta 10 euron hintaan, eikä päätoimittaja ota kantaa musiikkiteosten sanoituksiin eikä sävellyksiin. Hänen mukaansa ”radiokanava toteuttaa pääsääntöisesti kaikki vastinetta vastaan esitetyt kuuntelijoiden kappaletoiveet ja toivojien esittelytekstit luetaan radiossa sensuroimatta, poikkeuksena epäasialliset esittelytekstit”.

JSN:n päätöksen mukaan ”sanan- ja julkaisemisen vapauteen kuuluu myös kiistanalaisen tai provokatiivisen taiteen esittäminen. Neuvosto ymmärtää, että kantelun kohteena olevan kappaleen sanat voi tulkita monella tavalla, myös suomalaisuuteen kohdistuvana satiirina”.

Neuvosto kuitenkin toteaa, että tässä tapauksessa kappaleen ja saatesanojen yhdistelmä loi maahanmuuttajavastaiseksi tulkittavan kokonaisuuden, joka oli ihmisarvoa loukkaava ja etnistä alkuperää halventava. Vaikka radio-ohjelman sisältönä olisi kuuntelijatoiveiden toteuttaminen, tiedotusvälineen on käytettävä journalistista harkintaa siinä, mitä se julkaisee.

Julkisen sanan neuvosto katsoi Järviradion rikkoneen journalistin ohjetta ja antoi Järviradiolle huomautuksen.

https://www.youtube.com/watch?v=ADilN0erl_k

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)