Verkkouutiset

Ukrainan haupitsi tulittaa Harkovan alueella. / AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

”Joukkojen lähettämistä Ukrainaan ei ole mitään järkeä torjua”

Eskalaation pelko on tutkijan mielestä todiste Kremlin onnistuneesta bluffista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun Britannian ulkoministeri David Cameron kertoi maansa hyväksyvän Ukrainan iskut Venäjän alueelle, Kreml reagoi odotetun jyrkästi sekä kutsumalla Britannian Moskovan-suurlähettilään puhutteluun että ilmoittamalla lähiaikoina järjestettävästä taktisesta ydinaseharjoituksesta.

Cameronin lausunto eroaa nimekkään brittiläisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Keir Gilesin mukaan merkittävästi Yhdysvaltojen linjasta, joka kieltää Ukrainaa iskemästä amerikkalaisin asein Venäjällä sijaitseviin kohteisiin.

Chatham House -ajatushautomossa työskentelevä Giles muistuttaa Britannian toimittaneen ensimmäisenä muun muassa pitkän kantaman ohjuksia ja moderneja taistelupanssarivaunuja Ukrainaan osoittaen samalla, että Washingtonin ja Berliinin pelot sodan eskaloitumisesta perustuvat Kremlin onnistuneeseen bluffiin.

Hän pitää valitettavana sitä, että Britannian tuki Ukrainalle saattaa Cameronin mukaan olla jatkossa lähinnä taloudellista, koska ne aseet, joita voidaan toimittaa, on pääosin jo toimitettu. Cameron on myös torjunut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin esittämän ajatuksen läntisten joukkojen lähettämisestä Ukrainaan, jos tilanne sitä vaatisi.

Seuraavaksi terroritekojen aalto?

Siinä, että läntisten joukkojen lähettäminen Ukrainaan tyrmätään julkisesti, ei Keir Gilesin ole mielestä mitään järkeä riippumatta siitä, miten realistisena tai epärealistisena jotkin Nato-maat sitä kenties pitävät.

– Kun Cameron ja muut julkisesti sulkevat tämän vaihtoehdon pois, se vain rohkaisee Putinia jatkamaan sotaansa vähemmän huolestuneena sen mahdollisista seurauksista, tutkija sanoo.

Eurooppalaisten johtajien pitäisi hänen mukaansa ennemmin seurata Emmanuel Macronin esimerkkiä ja ylläpitää strategista epämääräisyyttä: älä paljasta vihollisellesi, mitä et aio tehdä.

Viime viikkojen aikana on käynyt Gilesin mukaan ilmeiseksi, että Venäjä aikoo jatkaa ja tehostaa hybridioperaatioitaan kaikkialla Euroopassa. Niin kauan kuin länsi tyytyy reagoimaan niihin laimeasti tai ei ollenkaan, Kreml ei näe aihetta perääntyä.

– Koko kylmän sodan ajan ja jo tsaarien aikanakin Moskova käytti voimavaroja tukeakseen terroristiryhmien iskuja eurooppalaisiin kaupunkeihin, Giles toteaa.

Terroristisen väkivalta-aallon lietsominen saattaa hänen mukaansa hyvinkin olla roistovaltioksi itsensä yhä avoimemmin asemoineen Venäjän seuraava peliliike Euroopassa.

Kaksi Keir Gilesin tietokirjaa on julkaistu myös suomeksi: Moskovan opit – Mikä saa Venäjän vastustamaan länttä (Docendo 2020) ja Venäjän sota jokaista vastaan – ja mitä se sinulle merkitsee (Docendo 2022).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)