Paljon punaista lihaa ja etenkin pitkälle prosessoituja lihatuotteita syövät sairastuvat muistisairauksiin muita todennäköisemmin, kertoo Ilta-Sanomat.
Tieto perustuu tuoreeseen tutkimukseen, jossa seurattiin yli 130 000 keskimäärin 49-vuotiasta yhdysvaltalaista yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana riski sairastua muistisairauteen havaittiin suuremmaksi varsinkin pitkälle prosessoituja lihatuotteita käyttävillä.
Tulosten perusteella esimerkiksi kaksi pekonisiivua tai yhden hotdogin päivittäin syövät sairastuivat dementiaan 13 prosenttia todennäköisemmin kuin lihaa harvoin käyttävät.
Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot myös heikentyivät nopeammin ja osallistujat itse kokivat muutoksia todennäköisemmin, jos he söivät paljon lihatuotteita.
Tutkijat arvioivat, että korvaamalla osan punaisesta lihasta kalalla tai kasvikunnan proteiineilla osallistujien sairastumisriskit olisivat pienentyneet.