Verkkouutiset

Nettikirpparimyyjä Olivia Ringman esittelee tuotteiden myyntiä verkossa kotonaan Hämeenlinnassa 9. kesäkuuta 2022. LEHTIKUVA / JUHA TAMMINEN

IL: Jatkossa verottaja saa tiedon netissä myydyistä tavaroista

Taustalla on uusi EU-direktiivi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jatkossa verohallinto saa tiedon siitä, mitä tavaroita yritykset ja yksityishenkilöt myyvät netin alustapalveluilla, Iltalehti kertoo.

Kyse on EU-direktiivistä DAC7. Se koskee tavaramyyntiä, kiinteän omaisuuden vuokrausta, liikennevälineen vuokrausta ja henkilökohtaista palvelua. Direktiivi laajentaa jatkossa satojen yritysten tiedonantovelvollisuutta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uuden lain mukaan niin sanotun alustaoperaattorin tulee ilmoittaa tiedot niistä yrityksistä ja yksityishenkilöistä, jotka ovat saaneet tuloja digitaalisen alustan kautta kalenterivuoden aikana tehdyistä myynneistä ja vuokrauksista. Tiedot tältä vuodelta tulee ilmoittaa verohallintoon jo ensi tammikuun loppuun mennessä.

Verohallinnon ylitarkastajan Elina Väinölän mukaan Suomessa muutos koskee arviolta joitain satoja yrityksiä. Viranomainen myös neuvoo yrityksiä tarpeen mukaan.

Tiedonantovelvollisuus koskee Väinölän mukaan alustoja, joissa operaattorilla on tiedossa, että myynti on tapahtunut alustan kautta sekä tieto osapuolten sopimasta myyntihinnasta.

– Tämä ei ole ollut kovin helppo tulkintakysymys meillekään, koska yrityksillä on hyvin paljon erilaisia toimintamalleja, Väinölä kertoo IL:lle.

Suomessa alustaoperaattoreita voivat Väinölän mukaan olla esimerkiksi sivustot, joissa myyjät tarjoavat mökkejä vuokralle tai myyvät esimerkiksi koiranhoitopalveluita.

– On huomattu, että näitä tuloja jää paljon ilmoittamatta. Yritykselle ja varsinkin yksityishenkilölle voi olla haasteellista ymmärtää, kuuluuko tällaiset tulot ilmoittaa ja miten. Nyt yritetään varmistaa se, että kaikille myyjille ja operaattoriyrityksille on reilu pelikenttä toimia, Väinölä kertoo IL:lle.

Jos alustaoperaattori ilmoittaa tiedot myöhässä tai ei ollenkaan, seurauksena voi olla sivullisilmoittajan laiminlyöntimaksu. Pienin maksu on 100 euroa.

Tiedonantovelvollisuus ei kosketa tilanteita, joissa alustaoperaattori myy alustallaan myös omia palvelujaan tai tavaroitaan. Se ei myöskään koske palveluita, joita alustaoperaattoriyhtiön oma työntekijä tuottaa.

Velvollisuudesta on vapautettu myös myyjät, joiden toiminta on pienimuotoista. Verohallinto määrittelee pienimuotoiseksi myynniksi toiminnan, jonka myyntihinta on ollut alle 2 000 euroa ja saman alustaoperaattorin kautta tehtyjä kauppoja on tehty alle 30 kalenterivuoden aikana.

Väinölä täsmentää IL:lle, että vapautuksen saamisen edellytyksenä on molempien kriteerien täyttyminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)