Verkkouutiset

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä 3. maaliskuuta 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

IL: Fortumia syytetään sähkömarkkinoiden manipuloinnista

ELFI:n toimitusjohtaja väittää, että Fortum pitää voimalaitosta tyhjillään nostaakseen sähkön hintoja.

Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen sanoo Iltalehdelle, että energiayhtiö Fortum manipuloi sähkömarkkinoita Suomessa.

Hän viittaa siihen, että Fortum seisottaa Porissa 565 megawatin lauhdevoimalaitosta, joka on Suomen suurin ja modernein kivihiilivoimalaitos. Fortumin Nord Pool -sivustolla antaman ilmoituksen mukaan yli kolme kuukautta kestävä käyttökatko alkoi 30. kesäkuuta ja jatkuu suunnitelmien mukaan 10. lokakuuta asti.

– Jos Meri-Porin voimalaitos tulisi markkinoille, ja sen muuttuvat kustannukset ovat merkittävästi alle sähkön markkinahinnan, niin se alentaisi kyllä merkittävästi sähkön hintaa Suomessa. Toki osa hyödystä voisi valua Baltian suuntaan, Kuokkanen sanoo IL:lle.

Syyksi Fortum on maininnut työvoimaresurssien puutteen. Kuokkanen on sitä mieltä, että laitoksen seisottaminen on tietoinen ratkaisu. Kuokkanen perustelee näkemystään sillä, että sähkön hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Siksi hänen mukaansa Fortumin ei kannata lisätä tuotantoa, koska se laskisi sähkön hintaa.

Sähkön hinta on viime aikoina ollut voimakkaassa kasvussa. Verkkouutisten tässä jutussa tekemän vertailun mukaan sähköstä voi joutua maksamaan pääkaupunkiseudulla jopa 36 senttiä kilowattitunnilta. Vertailun perusteella tällä hetkellä halvimmillaan sähköä voi saada noin 23 sentillä kilowattitunnilta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) sekä valtiovarainministeriössä valmistellaan parhaillaan toimenpide-ehdotusta siitä, millä keinoin sähkön hintaa voisi alentaa. TEM:in energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen kertoo Uutissuomalaiselle, että toimivin mahdollisuus hintojen alentamiseen olisi sähkön arvonlisäveron alennus määräaikaisesti esimerkiksi talvikuukausien ajaksi.

Sähkön hintojen manipulointi tukkumarkkinoilla on kielletty EU:n Remit-asetuksella. Suomessa markkinavalvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto. Viraston johtava asiantuntija Lasse Pollari Energiaviraston markkinavalvonnasta sanoo IL:lle, että voimalaitoksen pitäminen poissa markkinoilta tilanteessa, jossa voimalaitoksen ajaminen on taloudellisesti kannattavaa, saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta. Hän ei ota suoraan siihen kantaa, syyllistyykö Fortum markkinoiden manipulointiin.

Fortum ei kommentoinut IL:lle asiaa.

Artikkelia muokattu 11.8.2022 kello 12.43: Lisätty tietoa käyttökatkon suunnitellusta kestosta ja Fortumin kertomista syistä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)