Verkkouutiset

HUS-johtaja Sanna Marinille: Tässä ratkaisu maahantulijoiden tartuntoihin

Pääministeri toivoisi, että jokainen Suomeen tuleva matkustaja testattaisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Helsingin Sanomille, että lait eivät salli hänen haluamaansa ”yksinkertaista mallia”, jossa kaikki ulkomailta saapuvat matkustajat testattaisiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kuitenkin esittää, että yksinkertainen malli olisi laillisesti toteutettavissa.

Pääministeri Marin haluaisi, että kaikki Suomeen tulevat testataan koronaviruksen varalta. Hän haluaisi yksinkertaisen mallin, mutta sellaista on vaikea tehdä perustuslain takia. Olen itse samaa mieltä yksinkertaisen mallin tarpeesta, Lehtonen kommentoi Twitter-tilillään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yksi perusoikeusrajoitusten edellytys on välttämättömyys. Perustuslaki, kuten esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimus, mahdollistaa terveystarkastukset vaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Nykyisessä tartuntatautilaissa on tähän oikeuttavia säädöksiä, Lehtonen perustelee.

HUS-johtaja huomauttaa, että matkailijoiden terveystarkastukset voivat olla välttämättömiä, jos vaarallista tautia on laajasti Suomen ulkopuolella esimerkiksi pandemiatilanteessa.

Useat Euroopan Ihmisoikeussopimuksen jäsenvaltiot edellyttävät koronatilanteen takia testitodistuksia tai testaamista, hän jatkaa.

Ulkomailta saapuvien testaaminen voi olla välttämätöntä yleisvaarallisen taudin toteamiseksi, jos taudin kantaja voi olla oireeton. Tämä juuri on tilanne koronavirusinfektiossa, Lehtonen selvittää.

Lehtonen ei näe mitään ihmisoikeussopimusjärjestelmään liittyvää estettä, jonka vuoksi jokin Euroopan Neuvostoon kuuluva maa ei voisi edellyttää maahantulijalta testitodistusta, karanteenia tai terveystarkastusta koronaviruksen takia.

– Perusoikeusrajoituksen aiheuttaman haitan täytyy olla oikeassa suhteessa siitä saavutettuun hyötyyn. Nenänielunäyte on melko yksinkertainen toimi, johon ei liity vakavia terveyshaittoja, joten tämä edellytys täyttyy, hän vakuuttaa.

Oikeuksien rajoituksiin tulee liittää mahdollisuus oikeusturvaan eli karanteenista pitää voida valittaa. Epidemia-alueelta tulevan määräys karanteeniin voidaan antaa muun viranomaisen kuin virkalääkärin tehtäväksi, jos päätös ei edellytä lääketieteellistä tutkimusta, Lehtonen jatkaa.

Lehtonen huomauttaa, että hallituksen esitysten perustelut arvioi perustuslakivaliokunta omien kriteeriensä mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)