Verkkouutiset

Pankkikonserni Nordean toimitilat Aleksanterinkadulla Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Finanssialan Sara Mella: Välimerellinen sääntely ei sovi pohjoisen pakkasiin

Talousvaikuttajan mukaan Suomen ääni olisi vahvempi, jos asioita ajettaisiin yhteisessä rintamassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssiala ry:n (FA) uusi puheenjohtaja Sara Mella Nordeasta korostaa EU-ennakkovaikuttamisen tärkeyttä. Hänen mukaansa mikään uusi lainsäädäntö ei synny tyhjiössä ja siksi Suomen tulisi ajaa vahvemmin omia näkemyksiään yhteiseurooppalaiseen lainsäädäntöön.

– EU-tasolla merkittäviä lobbareita ovat jäsenmaat itse. Aktiiviset jäsenmaat pystyvät vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan EU-lainsäädäntö lähtee muovautumaan. Siksi Suomen on aika ottaa kokoaan suurempi rooli EU:ssa. Valmiiden esitysten kommentointi ja mallioppilaan lailla muiden muovaaman lainsäädännön toteuttaminen ei enää riitä. Suomen on oltava unionin aktiivinen jäsen, joka ajaa koko EU:n etua, mutta huolehtii samalla omista tarpeistaan, Mella totesi torstaina Finanssi-illassa pitämässään puheessa.

Finanssisektoriin kohdistuu suuri määrä sääntelyä, josta valtaosa tulee EU:sta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että EU:ssa tehdään lainsäädäntöä, jonka pitäisi sopia sekä Suomen ja Hollannin mutta myös Bulgarian ja Italian finanssisektorille. Jäsenmaat ovat kuitenkin kovin erilaisia, kuten myös maiden toimialat.

– Välimerellinen sääntely ei useinkaan sovi pohjoisen pakkasiin. Suunnitelmat EU:n yhteisestä talletussuojasta ovat hyvä esimerkki tästä. Siinä missä vakavaraiset suomalaiset pankit ovat keränneet vuosikausia puskuria asiakkaidensa talletussuojan varmistamiseksi, on osalla eurooppalaisista pankeista tämä työ vasta aivan alussa.

– Samalla joidenkin pankkien vakavaraisuus saattaa olla paljon heikompi kuin hyvin asiansa hoitaneiden suomalaisten pankkien. Vaarana on, että säntillisesti omat raha-asiansa hoitavat suomalaiset joutuvat lopulta muiden maiden löysemmän taloudenpidon maksajiksi. Tämä ei varmasti ole suomalaisen finanssialan tai suomalaistenkaan etu. Sillä on vissi väli, kenen ehdoilla lainsäädäntöä lähdetään valmistelemaan, Mella huomauttaa.

Mellan mukaan myös Finanssiala tuntee vastuunsa suomalaisten etujen ja Suomen erityispiirteiden puolustajana.

– Suomen ääni olisi vahvempi, jos asioita ajettaisiin yhteisessä rintamassa poliitikkojen, virkamiesten ja järjestöjen kesken, Mella painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)