Verkkouutiset

”Eläkejärjestelmä ei saa rangaista kouluttautumisesta”

Korkeasti koulutettujen palkansaajien ammatillinen keskusjärjestö Akava on seurannut huolestuneena julkista keskustelua työura- ja työeläkejärjestelmän uudistamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan mukaan puheissa tulee säännöllisesti ilmi, että koulutetut palkansaajat eivät tekisi raskasta työtä, heillä pitäisi olla muita korkeampi eläkeikä ja suuremmat karttumat pitäisi poistaa.

– Eläkejärjestelmä ei saa, eikä voi johtaa siihen, että opiskelemalla häviät. Tämä ei ole millään tavalla oikeudenmukaista niitä nuoria kohtaan, jotka investoivat kouluttautumalla sekä omaansa että Suomen tulevaisuuteen. Eikä siinä olisi mitään järkeä, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän muistuttaa, että eläkejärjestelmää uudistetaan tulevien vuosikymmenten yhteiskuntaa ja työntekijöitä varten. Työelämä muuttuu kiihtyvää vauhtia ja Suomi tarvitsee yhä enemmän koulutettua työvoimaa.

– Ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistutaan myöhemmin kuin ammatillisesta koulutuksesta. Korkeakoulutetuilla täytyy olla työuransa aikana mahdollisuus kuroa eläkkeissä umpeen aikaa, jonka he ovat käyttäneet opiskeluun ja osaamiseensa. Tämän vuoksi korkeakouluissamme oleville nuorille on taattava, että he saavat korkeamman karttuman jossakin vaiheessa uraa, Fjäder sanoo.

Eläkeuudistuksessa on ennen kaikkea kysymys työurien pidentämisestä. Tilastokeskuksen tuoreen työolotutkimuksen mukaan superkarttuma vaikuttaa merkittävästi halukkuuteen jatkaa työuraa.

Viime syksynä tehdyssä työolotutkimuksessa kysyttiin, lisääkö superkarttuma halukkuutta jatkaa työssä yli 63-vuotiaana. Halukkaiden osuus on kasvanut yli kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2008, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran. Kymmenessä vuodessa halukkuus jatkaa työuraa on lisääntynyt 26 prosentista 43 prosenttiin.

Akavan mielestä on tärkeää, että työura- ja työeläkeneuvotteluissa huolehditaan niin raskasta ruumiillista kuin raskasta henkistä työtä tekevien palkansaajien jaksamisesta.

– Nyt keskustelu pyörii aika pitkälle siinä, minkä ikäisenä kenenkin pitää päästä eläkkeelle. Sen sijaan nyt pitää tehdä uraauurtavia toimia sen eteen, että työntekijät eivät joudu työkyvyttömyyseläkkeelle, jaksavat työskennellä nykyistä pitempään ja että eläkeikää lähestyvilläkin on työpaikka, jossa työuraa voi jatkaa, sanoo johtaja Maria Löfgren Akavasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)