Verkkouutiset

Ukrainan Kiovan keskustassa esillä on näyttely rintamalla tuhoutuneesta kalustosta. AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SUPINSKY

Asetoimitukset Ukrainalle tuovat liikevaihtoa, mutta eivät työllisyyttä

Kestää vielä vuosia ennen kuin puolustusteollisuuden kysynnän kasvu alkaa näkyä taloudessa laajemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on alkanut näkyä puolustusteollisuuden liikevaihdossa, kun eri maiden hallitukset Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat alkaneet täyttää Ukrainan auttamisen myötä tyhjentyneitä asevarastoja.

Viime vuoden lopulta alkaen alettiin myös tehdä sopimuksia Ukrainaan lähetettävistä uusista aseista, mikä on alkanut näkyä puolustusteollisuuden tuloksissa kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Muun muassa General Dynamics, Lockheed Martin ja RTX (entinen Raytheon) ovat viime päivinä ilmoittaneet odotettua paremmista tuloksista, ja yhtiöiden johto odottaa kysynnän vielä kasvavan Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välisen konfliktin myötä.

General Dynamicsin talousjohtaja Jason Aikenin mukaan yhtiö kasvatti tykistökranaattien tuotannon nopeasti 14 000:sta kuukaudessa 20 000:een ja pyrkii nyt kiihdyttämään sen 85 000:een tai jopa 100 000:een. Yhtiön taistelujärjestelmäyksikön liikevaihto on kasvanut vuodessa 25 prosenttia.

AMRAAM-ilmataisteluohjuksia valmistava RTX on ilmoittanut saaneensa tilauksia jo kolmen miljardin dollarin arvosta helmikuun 2022 jälkeen. Northrop Grummanin puolustusjärjestelmien segmentin myynti kasvoi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä kuusi prosenttia ampumatarvikkeiden ja GMLRS-tykistöohjusten rakettimoottorien kasvaneen kysynnän ansiosta.

Ruotsin Saab nosti juuri kuluvan vuoden myyntiennustettaan ja Saksan Rheinmetallin kolmannen vuosineljänneksen voitto hyppäsi ylöspäin kasvaneen aseiden ja ampumatarvikkeiden kysynnän vuoksi.
Kasvaneet liikevaihdot ovat kuitenkin heijastuneet hyvin hitaasti työmarkkinoihin. Syy on työvoiman heikossa saatavuudessa ja alihankintaketjujen rakentamisessa uusia tuotantolinjoja varten. Teollisuuden analyytikkojen mukaan kestää vielä vuosia, ennen kuin tuotanto saavuttaa huippunsa ja Ukrainan sota alkaa vaikuttaa taloudessa laajemmin.

Yhdysvallat on sitoutunut 44 miljardin dollarin suoraan apuun Ukrainalle. Siitä suurin osa menee sen omien varastojen täydentämiseen. Hiljattain presidentti Joe Biden ilmoitti pyytävänsä kongressilta 61,4 miljardin lisäapua Ukrainalle ja 14,3 miljardia Israelille.

Rahasummat ovat suuria, mutta monien aseiden, joita ei ole valmistettu enää vuosiin, tuotantolinjojen uudelleen rakentaminen ja työntekijöiden palkkaaminen vie aikansa. Palkkaamista on hidastanut ammattitaitoisten, turvallisuusselvityksen läpäisevien ja muuttovalmiiden henkilöiden löytäminen.

Joissakin tapauksissa täytyy myös rakentaa uusia tuotantotiloja, joiden kaavoitus, suunnittelu ja lupien saanti voivat kestää vuosia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)