Verkkouutiset

Teollisuusliiton lakkovahteja ABB Pitäjänmäen tehtaan portilla Helsingissä keskiviikkoaamuna 1. helmikuuta 2023. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ammattiliitto ei voi estää työntekijää tekemästä töitä

Yrittäjät kannustaa järjestäytymättömiä työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu lakkoon. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole velvoitetta osallistua lakkoon, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi julistanut lakon.

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli esimerkiksi ammattiliitosta erottaminen. Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia.

Yrittäjät korjaa ay-liikkeen väitettä siitä, ettei työnantaja saisi kysyä, kuka osallistuu lakkoon.

– Totta kai työnantaja saa tiedustella, onko työntekijä tulossa töihin, koska sillä voi olla vaikutusta yritystoiminnan järjestämiseen ja siihen, miten tuotantoa pystytään pitämään pystyssä. Työnantajan on tiedettävä myös poissaolon peruste, Makkula sanoo.

Hänen mukaansa monet kovilla ja epävarmuudessa olevat yrittäjät ovat tällä hetkellä hyvin pettyneitä ay-liikkeen toimintaan, kun lakonuhkat lisäävät epävarmuutta.

– Kannustamme työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän, koska työnantajien tehtävä ei ole organisoida ammattiyhdistysliikkeen rahoituksen keräämistä. Ammattiliitot voivat kerätä jäsenmaksunsa suoraan jäseniltään, Makkula toteaa.

Työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset voivat olla velvollisia perimään ay-liittojen jäsenmaksut tehtyjen sopimusten vuoksi. Jos ei kuulu työnantajaliittoon, myöskään ay-jäsenmaksuja ei tarvitse periä.

Makkulan mielestä Suomen työmarkkinajärjestelmä ei enää toimi.

– Meidän pitää päästä keskitetystä mallista hajautettuun yritys- ja työpaikkatason sopimiseen, jolloin syntyy tilaa paikallisille ratkaisuille, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS