Verkkouutiset

Talven sähkölaskusta povataan moninkertaista. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

AL: Näillä keinoilla säästät eniten sähköä

Paras mahdollisuus sähkölaskun pienentämiseen on lämmityksessä.

Sähkön raju hinnannousu on herättänyt runsaasti keskustelua niin kuluttajien kuin poliitikkojen keskuudessa. Talven sähkölaskusta povataan moninkertaista nykyhetkeen nähden, ja valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään toimenpiteitä sähkön korkeaan hintaan vaikuttamiseksi.

Nyt Aamulehti listaa joukon vinkkejä, joiden avulla kuluttaja voi selvitä lähikuukausista hieman helpommalla. Lehden lukijoiden kysymyksiin ovat vastanneet useat energia-alan asiantuntijat.

Paras mahdollisuus pienentää sähkölaskua on lämmityksessä, asiantuntijat neuvovat. Sisälämpötilojen laskeminen on ensimmäinen toimenpide, ja esimerkiksi lämpöpumpuilla voidaan vähentää ostettavan energian määrää.

Pientalon omistajan kannattaa siis pohtia keinoja lämmitysenergian vähentämiseksi, asiantuntijat sanovat Aamulehdelle. Sähköisen lattialämmityksen voi sulkea, mutta kylpyhuoneessa se kannattaa pitää esimerkiksi suihkun jälkeen päällä.

Myös kodinkoneiden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi ruoanvalmistus sähköliedellä kuluttaa huomattavasti sähköä.

Sähköyhtiöiden nettipalveluista voi etsiä omasta sähkönkulutuksestaan yllättäviä piikkejä. Myös sähkön tuntihintaa on asiantuntijoiden mukaan hyvä pitää silmällä, ja mikäli mahdollista ajoittaa sähköä kuluttavien laitteiden käyttö edullisille tunneille.

Myös pienillä toimilla, kuten valojen sammuttelulla on merkitystä. Led-polttimoilla vaikutus on kuitenkin pienempi kuin halogeeni- ja loisteputkivalaisimilla, asiantuntijat kertovat.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS