Verkkouutiset

”Ruotsin hallitus on painajaistilanteessa”

Rud Pedersen viestintäyrityksen toimitusjohtaja ja ruotsalaisen politiikan asiantuntija Andreas Krohn pitää Ruotsin vaalien tulosta äärimmäisen hankalana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalidemokraatit nousivat sunnuntain vaaleissa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi 31,2 prosentin äänisaaliilla. Vaalien selvä voittaja oli kuitenkin maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit, joka sai peräti 12,9 prosenttia äänistä.

Nykyisen valtapuolueen maltillisen kokoomuksen kannatus laski viime vaalien 30,1 prosentista 23,2 prosenttiin.

Kokoomuspuolueen puheenjohtaja ja pitkäaikainen pääministeri Fredrik Reinfeldt ilmoitti maanantaina jättävänsä molemmat pestit.

Sosiaalidemokraattien Stefan Löfven on nyt vastuussa hallitustunnusteluista.

Maanantaina Löfven ilmoitti, ettei ole valmis hallitusyhteistyöhön vasemmistopuolueen kanssa. Aiemmin Löfven on jo kertonut, etteivät sosiaalidemokraatit ryhdy myöskään yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Käytännössä Ruotsiin saadaan siis puna-vihreä vähemmistöhallitus, joka pyrkii saamaan vasemmiston tuen politiikalleen, vaikka ei huolikaan sitä mukaan hallitukseen.

Andreas Krohnin mukaan vaalitulos tuo mukanaan monia avoimia kysymyksiä. Varmaa on hänen mielestään kuitenkin ainakin se, että hallituksesta tulee heikko.

– Ennen vaaleja todellisena painajaistilanteena pidettiin sitä, etteivät vasemmistopuolueet ja vihreät saisikaan enemmistöä parlamentissa, vaan se menisi allianssille (Ruotsin oikeistokoalitio), joka ei kuitenkaan pääsisi muodostamaan hallitusta. Tämä olikin sitten lopputulos, jonka saimme, Krohn totesi Rud Pedersenin vaalikatsauksessa Helsingissä.

– Tällaista tilannetta on käytännössä lähes mahdotonta analysoida, hän jatkaa.

Krohnin mukaan oikeistokoalition suuri paikkamäärä parlamentissa tarkoittaa muun muassa sitä, että hallituksen on hyvin hankala saada haluamansa kaltaista budjettia läpi parlamentissa.

– Löfvenin on siis kerättävä lisää ääniä budjettinsa taakse. Hallitus, joka ei saa budjettiaan läpi, ei ole mikään hallitus, Krohn toteaa.

Krohnin mukaan Löfven voisi saada vasemmiston tuen budjetilleen. Ongelmana ovat kuitenkin vasemmiston ja vihreiden ajamat edellisen hallituksen tekemien veroleikkauksien perumiset, joita sekä allianssi että ruotsidemokraatit vastustavat.

– Löfven ei voi siis tehdä kovinkaan merkittäviä poliittisia uudistuksia budjetissaan. Hän voi laatia teknokraattibudjetin, muttei vasemmistolaista budjettia.

Ruotsidemokraatit suurin kysymysmerkki

Krohnin mielestä vaalituloksen suurin kysymysmerkki on liki 13 prosentin äänisaaliin saaneiden ruotsidemokraattien rooli parlamentissa ja se, millainen vaikutus puolueella voi olla uuden hallituksen toimintakykyyn.

– He voivat muuttaa muut puolueet eräänlaiseksi Euroopan komissioksi. He voivat odottaa, että sosiaalidemokraatit ehdottavat yhtä ja allianssi toista ja valita sitten, kummalle puolelle he asettuvat.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson uhkasi jo maanantaina, että puolue voi äänestää opposition budjetin puolesta, mikäli sosiaalidemokraatit kieltäytyvät tekemästä uudistuksia Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan.

– Jos tilanne menee tähän, tarvitsemme uudet vaalit, Krohn analysoi.

Hänen mielestään tällainen tilanne veisi käytännössä hallituksen toimintakyvyn.

Uusien vaalien uhka tuleekin Krohnin mukaan sävyttämään koko tulevaa hallituskautta. Niiden tulosta olisi kuitenkin vaikea ennustaa. Krohnin mukaan puolueet pysynevät varpaillaan, eikä tältä hallitukselta nähdä rohkeita ratkaisuja tai suuria poliittisia uudistuksia.

– Tulemme näkemään lyhytnäköistä politiikkaa. Kaikki elävät kuukausien sykleissä ja pyrkivät pysymään kansan suosiossa vaalien uhkan vuoksi.

Krohnin mukaan uusien vaalien todennäköisyys kesken hallituskauden on Ruotsissa nyt korkeampi kuin koskaan. Hän kuitenkin korostaa, että niihin johtavia tilanteita on vaikea ennustaa.

– Ruotsidemokraatit voivat halutessaan laittaa parlamentin sekaisin etenkin, jos he äänestävät allianssin budjetin puolesta. Jos puolue pääsee jossain vaiheessa mittauksissa vaikka 21 prosentin kannatuslukuihin, miksei se haluaisi uusia vaaleja, Krohn kysyi Verkkouutisten haastattelussa.

– Suurempi kannatus mahdollistaisi vielä suuremman sotkun luomisen, Krohn kommentoi.

Krohnin mukaan Löfvenin sosiaalidemokraatit eivät kykenisi enää voittamaan uusia vaaleja. Myös allianssin asema on Krohnin mielestä epävarma puoluejohtaja Reinfeldtin ja valtiovarainministeri Anders Borgin lähdön vuoksi.

Krohn kuitenkin uskoo, että oikeisto hyötyisi uusista vaaleista, vaikka se ei voisikaan enää luvata äänestäjille paluuta vanhaan vakaaseen hallitukseen.

– Vaalit näyttäisivät todeksi allianssista aiemmin kantautuneet varoitukset siitä, millaiseen poliittiseen kaaokseen puna-vihreä hallitus johtaisi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)