Verkkouutiset

”Edellisen kerran tuotanto laski yhtenä vuotena. Nyt on jo kuusi peräkkäistä vuotta”

Kansanedustajan mukaan hallitukselle saattaa olla eduskunnassa jäämässä vain 99 edustajan äänet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Eero Lehti (kok.) puhui tiistaina budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa. Puhujalistalla oli ryhmäpuheenvuorojen ja debattiosuuden jälkeen alun perin kaikkiaan 91 kansanedustajaa.

Eero Lehti sanoi maan istuvan hallituksen aloittaneen kuuden puolueen hallituksena, mutta olevan ehkä neljän puolueen hallitus muutaman viikon päästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Toivon että maahan saataisiin toimintakykyinen hallitus, mutta se varmaan tulee ennen pitkää väkisin, koska yhdellä äänellä ei tässä salissa voida pidemmän päälle operatiivisia päätöksiä tehdä, Eero Lehti sanoi.

– Koska se tulee, se jää nähtäväksi, mutta kun laskee sairaspoissaolot ja eduskunnan puhemiehen roolin, niin tilanne taitaa olla 99 vastaan 100.

Näköpiirissä olevassa tilanteessa vihreät lähtisivät hallituksesta, hallituspuoluetta edustava puhemies ei äänestä, yksi hallituspuolueen kansanedustaja on sairaslomalla ja toinen hallituspuolueen kansanedustaja jää äitiyslomalle. Tämä tarkoittaisi voimasuhteita 99-98.

Uudelleenvalintaa

Eero Lehden mukaan ”edellisen kerran, jolloin Suomi oli syvässä kriisissä, 90-luvun alussa, teollisuustuotanto laski vain yhtenä vuotena. Nyt on kuusi peräkkäistä vuotta tilastoissa jo”.

– Elinkeinoelämän kokonaistuotanto, bkt, muodostuu tietyistä komponenteista. Yksi on työtuntien määrä. Kun työikäisten määrä supistuu, yleensä supistuu myös tehtyjen työtuntien määrä. Se on kansallinen päätös, kuinka paljon tehdään. Suomessa ei oikeastaan enää ole ahkeraa muualta löydettävissä kuin yksinyrittäjissä, joissa Tilastokeskuksen mukaan keskimääräinen työtunti viikossa ylittää reippaasti 50 tuntia, Eero Lehto totesi.

– Rahaakin Suomella on periaatteessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Siitä on ollut jopa varaa viedä 100 miljardia maan rajojen ulkopuolelle, lähinnä työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan kautta. Paha virhe. Se on meidän kilpailijamaiden käytettävissä, kun sen pitäisi olla Suomessa yritystoiminnan käytössä.

Kansanedustaja sanoi maan hallituksen kyllä tunnistavan aloittavien yritysten ongelmat rahoituksen saamisessa.

– Kuitenkin korjausten aikaansaaminen käytännössä on paljon haasteellisempaa. Poliitikko, joka tarvitsee uudelleenvalinnan, harvoin mielellään ryhtyy sellaiseen tehtävään, jossa olettaa kansalaisten olevan hänen toimenpiteilleen vastakkaisella mielellä, Lehti totesi.

– Kuitenkin vähitellen tulee se hetki vastaan, jolloin pakko on tehdä jotain. Suomen veromalli on Viron malliin verrattuna auttamatta kansainvälisesti kilpailukyvytön. Myös Ruotsi on parantanut siten, että pääoma on pysynyt ruotsalaisten yritysten toimesta kohtuullisessa määrin ruotsalaisen yritystoiminnan käytettävissä.

Eero Lehden mukaan Suomessa pääomaa koko ajan valuu kiihtyvällä vauhdilla varmemman tuoton tai paremman tuoton mahdollisiin kohteisiin. Myös sisäinen allokaatio suosii liiaksi kiinteistöinvestointeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)