Verkkouutiset

Luovan työn tekijät ja yrittäjät: Luova ala kasvun moottoriksi

Luovan alan järjestöt luovuttivat eduskuntaryhmille tavoiteohjelmansa ensi vaalikaudelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY on valmistellut tavoiteohjelmansa yhteistyössä 15 jäsenjärjestönsä kanssa. Tavoitteissa käsitellään muun muassa tekijänoikeuksiin, yrittäjyyteen, elinkeinotoimintaan, verotukseen sekä työttömyys- ja eläketurvaan liittyviä asioita.

LYHTY esittää kolmen kohdan ohjelmaa, joilla luovan alan kasvua voidaan vauhdittaa. Sen mukaan kyse on sekä työpaikoista että kansallisesta kulttuuri-identiteetistä.

– Haluamme kiinnittää huomiota tekijänoikeuksien rooliin sen mahdollistajana, että tekijät pystyvät elämään työllään ja kuluttajat saavat nauttia luovista sisällöistä, sanoi Lyhdyn puheenjohtaja Anne Salomaa tavoiteohjelman luovutustilaisuudessa eduskunnassa.

Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kairan mukaan luova ala voi toimia kasvun moottorina. Suomalainen sisältö luo suomalaisia työpaikkoja.

– Nyt niitä tarvitaan. Siksi on siirryttävä sanoista tekoihin luovan alan edistämisessä, hän sanoo.

Ohjelmassa esitetään muun muassa, että perusteettomasti romahtaneen hyvitysmaksun tuotto on saatava EU-lainsäädännön edellyttämälle tasolle siten, että EY-tuomioistuimen linjauksen mukaisesti hyvitysmaksua aletaan kerätä kaikista kopiointiin soveltuvista laitteista.

LYHTY vaatii myös, että tekijänoikeuslakiin on palautettava korvausoikeus kaapelitv-yhtiöiltä niin sanottujen siirtovelvoite-kanavien osalta. Samalla siirtovelvoite pitää rajata vain Yleisradion televisiokanaviin kuten Ruotsissa.

LYHTY haluaa myös kulttuuri- ja viihdealalle alennetun arvonlisäverokannan, joka koskee esimerkiksi äänitteitä, pelejä, av-tallenteita, e-kirjoja ja yleisötapahtumia.

– Verojärjestelmää tulee muutenkin kehittää luovaa ja innovatiivista yritystoimintaa kannustavaksi. Yritysverotuksen on tuettava investointeja etenkin uusien artistien äänitteisiin. Yritysten tulee voida vähentää veroista kulttuuritapahtumiin osallistumiskulut, jotka kohdistuvat niiden henkilöstöön ja asiakkaisiin, järjestö sanoo.

LYHTY vaatii myös verkkopiratismin torjuntaan uusia keinoja. Näitä olisivat muun muassa tuomioistuinten oikeus määrätä esto myös ulkomaisiin piraattipalveluihin sekä huomautuskirjemallin ottaminen käyttöön piraattitiedostojen levittäjiä kohtaan.

Tekijänoikeustyöpaikkojen osuudessa Suomi on toisella ja BKT-osuudessa kolmannella sijalla EU:ssa. Unionin tilastojen mukaan tekijänoikeusalat työllistävät 4,3 prosenttia Suomen työvoimasta ja tuovat 4,8 prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)