Verkkouutiset

Mepit tukevat EU:n kiristyvää rajavalvontaa

EU-komissio haluaa perustaa ylikansalliset rajamiesjoukot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kannattavat EU:n yhteisiä suunnitelmia rajavalvonnan parantamiseksi.

– Muuten jokainen maa alkaisi itse rakentaa aitoja ja muureja. Tulee huono ilmapiiri, josta hyötyy vain äärioikeisto, Jaakonsaari sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jäätteenmäki muistuttaa, että vapaan liikkuvuuden Schengen-alue perustuu siihen, että EU:n ulkorajojen valvonta toimii.

– Kannatan rajavalvontajoukkoja ja ulkorajojen tiivistämistä.

EU-parlamentti kehotti jo vuonna 2013, että EU perustaa oman rannikkovartiolaitoksen. Huhtikuussa 2014 EU-parlamentti esitti, että EU:n ulkorajoja valvoisivat kansallisten rajamiesten lisäksi EU-rajavartijat.

Tällä hetkellä rajojen valvonnasta huolehtivat jäsenmaiden rajamiehet. EU-komissio aikoo kuitenkin ensi viikolla ehdottaa, että EU perustaa oman rajavalvontajoukot, jotka valvoisivat EU-rajoja tarpeen vaatiessa. Asiasta kertoivat ensimmäisinä Financial Times ja Wall Street Journal.

EU-rajajoukot valvoisivat rajaa, jos kansalliset valvojat eivät selviäisi tehtävästä. Ne voisivat puuttua valvontaan myös vastoin jäsenmaan tahtoa. Tällä haluttaisiin estää tilanne, joka tänä vuonna syntyi, kun Kreikka ei pystynyt rekisteröimään kaikkia maahan saapuneita pakolaisia mutta ei silti suostunut ottamaan vastaan EU-apua ennen kuin vasta joulukuussa.

EU-rajavalvontaa on valmisteltu 15 vuotta. EU:n nykyinen rajavalvontaviranomainen on Frontex, joka voi toimia vain jäsenmaiden pyynnöstä.

EU-parlamentti käsittelee rajavalvontaa ensi viikolla Strasbourgissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)