Verkkouutiset

Irakilaiset puhuvat avoimesti Suomesta – tämän vuoksi he tulivat

Monet Suomessa jo olleet irakilaiset nimittivät viime syksyn pakolaisaaltoa "Facebook-sukupolven siirtolaisuudeksi".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Marko Juntusen työ- ja elinkeinoministeriölle tekemä raportti Poikkeustilan sukupolvet – Irakilaispakolaisuus Suomessa julkaistiin tiistaina. Siinä on myös haastateltu sekä viime aikoina Suomeen tulleita irakilaisia turvapaikanhakijoita että pitempään maassa olleita irakilaisia syistä, joiden vuoksi he tulivat Suomeen.

Seuraavissa heidän haastattelujensa katkelmissa he kertovat, miksi tulivat Suomeen. Marko Juntunen toteaa, että matkaan viime syksynä lähteneistä valtaosa antoi ymmärtää, ettei kohdemaa ollut lähdettäessä tiedossa, mutta haastateltavalla oli sukulaisia tai tuttavia Suomessa.

– Kun ISIS oli ottanut alueemme haltuunsa, pakenimme ja meistä tuli maan sisäisiä pakolaisia. Menimme Khaniqinin lähelle …. Veljeni on Ruotsissa, ja hän kehotti minua hakeutumaan Suomeen. (Layla, 40 vuotta)

– Eräs ystäväni, joka oli liittynyt shiiaryhmittymään, sanoi minulle suoraan: ”Abu Mansur olet puhdistettavien listalla. Lähde välittömästi turvaan, Irakin ulkopuolelle”. (Abu Mansur, 45 vuotta)

– Olin kuullut Suomesta, että se on maa, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia. On mahdollista, että monet suuntaavat Suomeen, koska Ruotsia pidetään vaikeampana maana. (Soran, 47 vuotta)

– Katsoimme mahdollisuutemme koittaneen, kun portit Eurooppaan aukenivat ja syyrialaiset alkoivat paeta Turkin kautta. Valitsimme Suomen siitä syystä, että olimme kuulleet Facebookin ja muiden internetsivustojen välityksellä maasta. (Abu Rana, 42 vuotta)

– Suuntasimme heti Unkariin ja sieltä välittömästi Itävaltaan. …Ilmoittauduin poliisille Turussa vain kolmentoista päivän matkan jälkeen. Olin saapunut Suomeen. (Abu Mansur, 45 vuotta)

Marko Juntusen mukaan ”kymmenet Suomeen asettuneet irakilaistuttavani esittivät huolensa siitä, että turvapaikanhakijoiden joukossa oli mitä ilmeisimmin turvallisuusuhkia”.

– Jäin lopulta Kreikkaan kolmeksi vuodeksi, kunnes päätin palata takaisin kotiin. Olin aikeissa mennä Suomeen, koska siskoni asuu siellä, mutta minulla ei ollut rahaa uuteen yritykseen epäonnistuttuani. Joulukuussa 2007 nousin afganistanilaisen salakuljettajan veneeseen, joka kaatui merellä. (Rezgar, 39 vuotta)

– Olimme maksaneet matkamme Suomeen saakka. Salakuljettajilla oli verkosto etelästä pohjoiseen, ja he pystyivät kuljettamaan asiakkaansa minne tahansa. He toimittivat paikalle rekkoja. … Sitten saavuimme Ruotsiin. Nousimme laivaan, ja meitä käskettiin pitämään lapset hiljaisina. Yön vietimme laivassa ja aamulla olimme Suomessa. (Khalid, 49 vuotta)

Marko Juntusen mukaan hänen Suomeen asettuneet irakilaistuttavansa korostavat Angela Merkelin syyskuun alussa 2015 antamien suopeiden lausuntojen merkitystä motivaationa matkaan. Myös sormien läpi salakuljettajia katsoneen Turkin rooli nähtiin keskeisenä.

– Nyt ongelma on se, että siirtolaisyhteisön keskuudessa ei ole pyrkimystäkään avata mielipiteitä, koska meillä on rajapintoja, joita ei saa ylittää. Kuinka me silloin toimisimme viranomaisten edessä? (Abu Muntadar, Suomessa vuodesta 1996)

– Yksi asia minua huolestuttaa; se kuinka lapsemme oppivat asioita seksistä suomalaisilta. Se ei ole hyvä asia. Jotkut oppivat suomalaisilta asioita, jotka eivät sovi meille. (Abu Adnan, Suomessa vuodesta 2001)

– Ongelma kasvatuksen kanssa tulee kahdentoista ikävuoden kohdalla. Internetissä on chatteja, ja ne vetävät lapsia hakeutumaan omaan rauhaansa. Tuossa on ongelma ja vaarat. Minulla on tytär ja poika. Kun he menevät chattiin, en tiedä mistä he puhuvat. (Abdel Karim, Suomessa vuodesta 1998)

– Itse asiassa pelko ei ole siinä, että lapset ovat suomalaisissa lastentarhoissa. Suurin ongelma on, että irakilaisvanhemmat eivät kasvata lapsiaan kunnolla kodeissa. …Koska islam on viimeinen ilmoitus, meidän on kutsuttava muita tähän uskontoon. Meidän on palveltava yhteiskuntaa, joka on avannut meille sylinsä ottaakseen meidät vastaan. Meidän on toivottava sille hyvää tässä ja tuonpuoleisessa. (Abu Ala)

– Mä olin sillo seittemän. Se oli vuonna 97. Tiätsä mä en ollu koskaa nähny vaaleehiuksisia ja sinisilmäisiä ihmisiä. Mä menin kouluu ja aattelin ”mitä ——-”. (Marwan)

– Mun faijalla on lupa aseeseen. Siis ne ISISin tyypit tuli meidän ovelle (Turun Varissuolla). Ne oli jotai wahhabeja, Helsingistä varmaa, niitä on joka paikassa Forssassa ja kaikkialla. Parrat ja kaikki, ne on tullu joka vuosi. Mun faija sano niille, et jos tuutte uudestaa, nii mä tapan teidät. (Ahmad)

– Tiedät irakilaiset, jos irakilainen juo, niin hän ei kontrolloi itseään. Ajattele millaisista oloista ne tulevat, siellä ei näe edes paljasta naisen nilkkaa. Valtaosa niistä on täysin eristäytyneitä Suomesta, ne ei puhu edes englantia. Mistä ne tietää, kuinka täällä voi toimia? (Said)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)