Verkkouutiset

Sisäministeri Orpo: Unionin vapaan liikkuvuuden periaate vaarassa

Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Petteri Orpo osallistuu maanantaina epäviralliseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Amsterdamissa. EU:n sisäministerit keskustelevat Schengen-järjestelmän tulevaisuudesta, rajavalvonnasta sekä terrorismin torjunnasta.

Eurooppaan kohdistuva maahanmuuttopaine koettelee Schengen-alueen toimivuutta ja jäsenmaiden rajavalvonnan tehokkuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Schengen-järjestelmä, rajaturvallisuus ja maahanmuutto ovat yhtä suurta kokonaisuutta. Pakolaiskriisiin on löydettävä yhteinen eurooppalainen ratkaisu. Muuten EU:n vapaan liikkuvuuden periaate on vaarassa, Orpo sanoo.

Askel eurooppalaiseen ratkaisuun on komission ehdotus niin kutsutusta rajapaketista. Komission joulukuussa antamaan ehdotukseen sisältyy muun muassa Frontexin roolin vahvistaminen ja jäsenmaiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön syventäminen.

Orpon mukaan Suomi kannattaa jäsenvaltioiden välisen rajaturvallisuusyhteistyön tiivistämistä. Kansallisen rajavalvonnan ja paremman yhteistyön lisäksi tarvitaan myös työkaluja, joilla voidaan EU:n yhteisin toimin puuttua tilanteisiin, joissa Schengenin toimivuus on uhattuna.

Niin ikään Suomi kannattaa myös EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin roolin vahvistamista. Suomen Rajavartiolaitos on ollut kokoonsa nähden yksi merkittävimmistä Frontexin koordinoimaan toimintaan osallistuvista tahoista. Nyt myös muita jäsenvaltioita velvoitettaisiin osallistumaan toimintaan entistä aktiivisemmin.

Terrorismin torjunnan osalta sisäministereiden agendalla on muun muassa eri viranomaisten välistä tietojenvaihtoa koskevien esteiden poistaminen. Kokouksessa on tarkoitus keskustella muun muassa siitä, minkälaisia esteitä tiedonvaihdolle vielä on ja kuinka niitä voitaisiin purkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)