Verkkouutiset

Venäjän tuhoutunut panssariajoneuvo Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Professorin arvio: Näin Venäjä syöksyi heikoksi maaksi

Asiantuntijan mukaan hyökkäyssota johtaa strategiseen tappioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan sodan loppua ei ole vielä näkyvissä, mutta venäläisen imperialismin loppu on tulossa. Näin kirjoittaa Tallinnan yliopiston apulaisprofessori Matthew Crandall virolaisessa Eesti Päevaleht -lehdessä.

Kansainvälistä politiikkaa opettavan Crandallin mukaan Ukrainaan hyökänneen Venäjän strateginen tappio näyttää todennäköiseltä.

– Täysmittaisen sodan alkamisesta seurannut vuosi on ollut kallis Venäjän federaatiolle. Kulut voidaan jakaa kolmeen kategoriaan, jotka lopulta johtavat Venäjän strategiseen tappioon, hän kirjoittaa.

Ensimmäiseen kategoriaan professorin mukaan lukeutuvat sotilaalliset kulut ja Venäjän armeijan tuhoutuminen Ukrainassa.

– Kuolleiden sotilaiden määrä on huikea, ensimmäisen maailmansodan tappiot. Venäjä voi aina kerätä lisää tykinruokaa, mutta se ei pysty lähitulevaisuudessa korvaamaan korkeasti koulutettua ja pätevää sotilashenkilöstöä, kuten lentäjiä ja insinöörejä, hän kirjoittaa.

Professorin mukaan myös aseistusta ja sotakalustoa on tuhoutunut valtava määrä.

Toinen Venäjää merkittävästi heikentävä tekijä on Crandallin mukaan se, että sota pahentaa maan demografista kriisiä.

– Tässä merkittävää on taisteluissa kuolleiden suuri määrä – satoja tuhansia venäläissotilaita on jo kuollut tai haavoittunut, ja sadat tuhannet muut kohtaavat todennäköisesti saman kohtalon. Monet kuolleista ja haavoittuneista olisivat saaneet lapsia ja luoneet perheitä, jos heitä ei olisi tapettu tai vammautettu sodassa, hän toteaa.

– Myös sadat tuhannet venäläiset pakenivat asevelvollisuutta Venäjältä. Suurin osa heistä tulee todennäköisesti takaisin jonain päivänä, mutta on myös niitä, jotka ovat lähteneet lopullisesti Venäjältä.

Professorin mukaan tulevaisuuden Venäjän väestö on nykyistä pienempi ja vanhempi.

– Tämä tarkoittaa vähemmän työntekijöitä ja veronmaksajia, enemmän eläkeläisiä.

Kolmas syy Venäjän heikentymiseen on hävitty energiasota Euroopan kanssa.

– Eurooppa kiihdyttää siirtymistä vihreään energiaan, ja Venäjän runsaan energian tuonnin aika Eurooppaan näyttää olevan ohi, professori kirjoittaa.

Öljyn ja kaasun vienti Kiinaan ja Intiaan ei Crandallin mukaan pysty korvaamaan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä aiempaa vientiä Eurooppaan.

Armeijan tuhoutuminen, talouden sukeltaminen ja väestökehityksen katastrofi johtaa professorin mukaan Venäjän vaikutusvallan merkittävään vähenemiseen.

– On totta, että Venäjä säilyttää ydinaseensa, mutta myös Pakistanilla ja Pohjois-Korealla on ydinaseita. Pelkät ydinaseet eivät riitä ylläpitämään vaikutusvaltaa, hän toteaa.

– Venäjän strateginen tappio avaa oven Turkille, Kiinalle ja muille lisätä vaikutusvaltaansa maailmassa. Tämä tuo mukanaan uusia ongelmia, mutta Venäjän vaikutusvallan vähentäminen on silti kaikkien voitto.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)