Verkkouutiset

Teknologiateollisuus haluaa Suomen takaisin t&k-toiminnan kärkeen

Suomen vienti ei kasva ilman tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointeja. Niitä on tuettava kaikin keinoin, sanoo Teknologiateollisuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teknologiateollisuus toteaa, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestoinnit eli tki-investoinnit ovat elinehto Suomen menestymiselle. Huolestuttavaa on kuitenkin, että teollisuuden tutkimus- ja tuotekehitystoiminta supistui jälleen viime vuonna. Myös viennin vaatimaton kehitys aiheuttaa huolta.

– Suomi voi menestyä vain osaamisella. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestoinnit ovat elinehto Suomen kilpailukyvylle, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen toteaa.

Myös verojärjestelmän tulee olla kilpailukykyinen, jotta Suomi olisi houkutteleva investointien ja yritysten sijoittautumiskohteena. Valtiovarainministeriön verotyöryhmä ei kuitenkaan ehdottanut helmikuun alun raportissaan investointeja tukevia uudistuksia yritysverotukseen.

– Näitä jäimme odottamaan. Myös kilpailu verokannoilla on taas käynnissä. Suomessa verokannustimia yrityksille ei juuri ole, Teknologiateollisuuden veroasiantuntija Maria Volanen toteaa.

Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tomi Viitalan mukaan Suomi tarvitsee pitkäaikaisen yritysverotuksen kehittämisen tiekartan. Teknologiateollisuuden kanta on, että tähän pitäisi sitoa myös innovaatio- ja tutkimuspolitiikka, jotta Suomi saisi selkeän kansallisen vision näitä tukeville investoinneille.

– Pitkän aikavälin sitoutuminen ja ennakoitavuus lisäsivät Suomen houkuttelevuutta investointien kohdemaana ja yritysten sijoittautumisvaltiona sekä vauhdittaisi kasvua ja uudistumista. Jäsenyrityksemme vaativat, että huoli tki-investoinneista otetaan vakavasti ja niitä tuetaan kaikin keinoin, Turunen korostaa.

Rahoitus yhä pullonkaula

Taloustutkimus on selvittänyt Teknologiateollisuuden toimeksiannosta yritysten investointitarpeita ja millainen yritysveromalli kannustaisi yrityksiä investoimaan Suomeen. Yli 90 prosenttia yrityksistä näkee tarvetta kiinteisiin investointeihin sekä peräti 95 prosenttia henkilöstöön ja osaamiseen.

– Mutta tarve investoida ei muutu investoinniksi, ellei yrityksillä ole myös kykyä investoida, Turunen huomauttaa.

Kyselyyn saatujen vastausten mukaan peräti 60 prosentilla 1-10 henkilöä työllistävistä ja 45 prosentilla 10-50 henkilöä työllistävistä yrityksistä on ollut vaikeuksia saada tarvitsemaansa investointirahoitusta.

– Suomessa on leikattu viime vuosina yrityksille suunnattua ja yritysvetoista tki-rahoitusta. Tämä linja poikkeaa selvästi monien verrokkimaiden toimenpiteistä. Rahoitusta tulisi ohjata Tekes-tukiin, mutta myös tukemaan yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita rakentamaan uudenlaista innovaatio- ja tutkimusyhteistyön kumppanuusmallia, Turunen sanoo.

Osinkojen verotusta ei tule kiristää

Teknologiateollisuuden mielestä valtiovarainministeriön verotyöryhmän ehdottamia listaamattoman yhtiön osinkoverotuksen kiristyksiä ei pidä toteuttaa.

– On vaikea nähdä, miten varsinkin kasvuhakuisten ja pk-yritysten yrittäjyyden ja omistajuuden verotuksen merkittävä kiristyminen johtaisi talouskasvuun, Turunen sanoo.

Verotyöryhmä arvioi, että osinkoverotuksen kiristäminen tekisi yrityksen ulkopuolelle tehtävät investoinnit houkuttelevimmiksi. Tähän Turunen ei usko.

– Oma yritys on yrittäjää lähellä. Hän itse tietää paremmin, mihin pitkällä aikajänteellä kannattaa sijoittaa. Usein investointi on myös pakko tehdä, jotta asiakkaiden tarpeet voidaan täyttää, Turunen perustelee.

Kun osinkoverotuksen rakenne kannustaa vahvistamaan tasetta, kannustaa se samalla yrityksen pitkäjänteiseen kehittämiseen ja vakavaraisuuden vahvistamiseen. Osinkoverotuksen monimutkaista järjestelmää tulisi mieluummin yksinkertaistaa ansiotulo-osingosta luopumalla.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmä ehdotti muutoksia myös ansiotuloverotukseen. Teknologiateollisuus kannattaa lämpimästi ehdotusta rajaveroasteiden alentamisesta niin, etteivät ne ylitä 50 prosenttia millään tulotasolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)