Verkkouutiset

Uusiutuvaa eturauhassyöpää kannattaa hoitaa yhdistelmällä

Monien miesten eturauhassyöpä uusiutuu leikkauksen jälkeen, jolloin potilas tarvitsee lisäksi sädehoitoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pelkän sädehoidon lisäksi miehille olisi kuitenkin hyvä antaa antiandrogeenilääkkeitä. Tämä parantaisi ennustetta selvästi, tuore tutkimus osoittaa.

Kahdentoista vuoden seurannan aikana eturauhassyöpään menehtyi hieman alle kuusi prosenttia miehistä, jotka saivat sädehoidon lisäksi antiandrogeenilääkitystä, mikä oli selvästi vähemmän kuin verrokeilla havaittu 13 prosenttia. Verrokit saivat sädehoidon lisäksi vain lumelääkettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kuolleisuuden lisäksi yhdistelmähoito pienensi etäpesäkkeiden vaaraa. Haittavaikutuksena 70 prosentilla miehistä tosin havaittiin rintojen kasvua, mikä on yleinen hormonilääkkeiden sivuvaikutus.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja ne viittaavat uusiutuvan eturauhassyövän lisähoitojen parantavan selvästi potilaiden ennustetta, jos sädehoidon rinnalla käytetään antiandrogeenilääkitystä. Tutkimuksessa käytettiin 150 mg bikalutamidia päivittäin kahden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 760 miestä.

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)