Verkkouutiset

Globalisaatio luo ekonomistin mukaan vaurauden – vaihtoehdosta kertoo Pohjois-Korea

Juhana Vartiaisen mielestä globalisaatio on nostanut eniten elintasoa meillä ja muualla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ekonomisti ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kirjoittaa Nykypäivän kolumnissaan Vuosisadan tosi-tv:stä, jolla termillä hän kuvailee globalisaation vaikutusten seuraamista pitkällä ajalla.

Vartiainen määrittelee globalisaation olevan ”kansainvälisen vaihdannan, tietoliikenteen ja liikkumisen helpottuminen”. Globalisaatio on hänen mukaansa ”se voima, joka on eniten nostanut elintasoa, niin meillä kuin muualla”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Eristynyt Pohjois-Korea kertoo siitä, millaisessa kammottavassa köyhyydessä eläisimme jos emme olisi mukana kansainvälisessä työnjaossa, ja kylmän sodan lopputulos osoitti paitsi suunnitelmatalouden myös omavaraisuuspyrkimysten tuhoisuuden, Juhana Vartiainen toteaa.

– Vaikka globalisaatiosta puhutaan meilläkin välillä pelonsekaisesti, se on kaltaisellemme pienelle maalle elintasomme ehto. Se luo vaurautemme. Sosiaaliturvankin ostovoima on surkuttelusta huolimatta parempi kuin koskaan ennen.

Maailman mitassa globalisaatio on Vartiaisen muka tehnyt hyvää. Miljardit ihmiset ovat Aasiassa nousseet köyhyydestä siedettävään keskiluokkaiseen elämään, ja Afrikka on seuraamassa perässä.

Hän viittaa tuloerotutkija Branko Milanovicin elefanttikuvioon, joka osoittaa, miten maailman alempi tulopuolisko on rajusti lisännyt tulojaan. Samalla rikkaiden maiden pienituloisten tulot ovat polkeneet paikoillaan ja rikkaiden maiden eliitti on lisännyt tulojaan rajusti.

– Jos näkisimme vastaavan muutoksen Suomessa, olisimme riemuissamme tasa-arvon puolesta kun näkisimme miten alimmat viisi tulodesiiliä vaurastuvat, Vartiainen huomauttaa.

Kansanedustaja on huolissaan hyvää tuovan globaalin markkinatalouden poliittisen perustan horjumisesta USA:ssa ja Euroopassa.

– Siitä varoittivat monet kaukonäköiset yhteiskuntatieteilijät kuten Karl Polanyi ja Joseph Schumpeter viime vuosisadalla: kapitalismi on mahtava positiivinen muutosvoima, mutta sen luoma epävarmuus nostaa autoritaarisia poliittisia liikkeitä ja johtajia, jotka käyttävät kapitalismin luomaa epävarmuutta hyväkseen ja tuhoavat markkinatalouden tarvitseman liberaalin oikeusjärjestyksen. Natsismi ja kommunismi tätä yrittivät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)