Verkkouutiset

Työministeri ei usko yritystukien suuriin muutoksiin budjettiriihessä

Työministeri Jari Lindströmin mukaan yritystukien karsimista vaativat tahot sortuvat populismiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Budjettiriihen lähestyessä yritystukien leikkaaminen on noussut jälleen keskusteluihin. Työministerin Jari Lindström (uv.) mukaan kaikki eduskuntapuolueet ja suurin osa mediasta sekä taloustieteilijöistä taitaa olla yhtä mieltä siitä, että yritystukia olisi syytä karsia.

– Väitän, että useimmat tukien karsimista vaativat tahot ovat sortuneet ainakin jonkinasteiseen yritystukipopulismiin, jossa tahallaan jätetään joitain keskeisiä seikkoja kertomatta. Silloin kun pitää tehdä päätöksiä, ovat asiat harvoin yksiselitteisiä ja yksinkertaisia, Lindström kirjoittaa MTV:n nettivieras-kolumnissaan.

Lindström arvelee, että opposition työkalupakissa ei taida olla harmaan talouden torjunnan lisäksi toista yhtä suosittua uutta tulonlähdettä kuin haitallisten yritystukien leikkaaminen.

– Vaikeudet alkavat yleensä siinä vaiheessa kun tulisi listata ne tuet mistä leikataan. Tällöin yleensä joko yritetään sivuuttaa koko asia toivoen, ettei kukaan huomaa tai sitten todetaan vain, että ”ympäristölle haitallisista tuista”, mutta jätetään kertomatta mitä nämä ovat.

Puolueiden etupiirit ja etujärjestöt lobbaavat tukien puolesta

Suurin osa niin sanotuista ympäristölle haitallisista tuista ovat verotukia ja tarkemmin ottaen energiaverotukseen liittyviä tukia. Suurimpia yksittäisiä tukia ovat teollisuuden alempi sähköverokanta sekä dieselin bensiiniä alhaisempi verotus.

– Koko verotukien määritelmän ongelmallisuus avautuu kun miettii miten niistä voidaan päästä eroon. Esimerkiksi dieselin verotuen voi poistaa joko korottamalla sen verotuksen samalle tasolle kuin bensiinin tai sitten laskemalla bensiinin verotuksen samalle tasolle kuin dieselin.

Lindströmin mukaan usein ympäristölle haitallisten tukien leikkaajilta jää myös mainitsematta, että tukien pääasiallinen peruste on tarjota tasavertaiset kilpailumahdollisuudet suomalaiselle vientiteollisuudelle, sillä Suomen keskeiset kilpailijamaat antavat samantapaisia tukia omalle vientiteollisuudelleen. Kun Suomen viennistä leijonanosa tulee edelleen metsä- ja metalliteollisuuden kaltaisista paljon energiaa käyttävistä aloista, tukien nopealla leikkauksella olisi vaikutuksia näiden alojen yritysten tuotantopäätöksiin ja sitä kautta maan talouskasvuun ja työllisyyteen.

– Rehellisyyden nimissä on tietysti todettava, että keskeinen syy tukien karsimisen vaikeuteen ovat puolueiden omat etupiirit ja etujärjestöjen lobbaus.

Hallitus on luvannut pureutua yritystukiin ja erityisesti verotukiin budjettiriihessä.

– Tosissaan siihen lähdetään, mutta edellä mainitsemistani syistä en kuitenkaan usko, että riihessä tehdään niihin suuria muutoksia. Budjettiriihessä asiaa vaikeuttaa vielä se, että on samalla päätettävä mihin yritystuista säästyneet rahat käytetään.

Lindströmin mielestä kannattaisi perustaa parlamentaarinen työryhmä, sillä tukien leikkaus kannattaa haitallisten vaikutusten minimoimiseksi tehdä usean vuoden ja siten myös hallituskauden aikana. Ryhmän toimikausi voisi kestää kevääseen 2018, jolloin yhdessä sovitut muutokset saataisiin voimaan jo vuoden 2019 alusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)