Verkkouutiset

Koronapassia testattiin Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla elokuussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tällainen on Suomeen tulossa oleva koronapassi

Vaihtoehtona rajoituksille järjestäjät voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen koronapassista tänään tiistaina. Tartuntatautilain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Tarvittaessa todistus on mahdollista saada paperisena versiona terveydenhuollosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että vaihtoehtona koronarajoituksille järjestäjät, kuten elinkeinonharjoittajat, kaupungit ja seurat, voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Koronapassi olisi vaihtoehtona vain silloin, kun tilaisuuteen tai tilaan kohdistuisi esimerkiksi aukioloaikoja tai yleisömääriä koskevia rajoituksia. Koronapassi ei olisi vaihtoehto rajoituksille silloin, kun viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Koronapassia voitaisiin edellyttää ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

Passia edellytettäisiin vain yli 12-vuotiailta

Hallituksen esityksen mukaan koronapassia voitaisiin edellyttää vain 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. 12–17-vuotiaat olisivat oikeutettuja testiin julkisessa terveydenhuollossa, jos lapsi ei ole saanut koronarokotteita.

Tällä hetkellä Suomessa koronarokotteen voivat saada 12-vuotiaat ja tätä vanhemmat.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että tapahtuman järjestäjä voisi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hyväksymä maksuton Koronatodistuksen lukija -sovellus. Koronatodistuksen lukija ei keräisi tai tallentaisi todistusten tietoja.

Koronapassin käyttöönoton tavoitteena on estää koronatartuntojen leviämistä kokoontumisissa. Koronapassia käyttämällä asiakkaat ja osallistujat pääsisivät erilaisiin tiloihin terveysturvallisesti.

LISÄYS 21.9.2021 klo 14.57: Lisätty juttuun, että koronapassin voivat ottaa käyttöön myös esimerkiksi kaupungit ja seurat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)