Verkkouutiset

Professori valmistelee pykälät maskipakosta – ”jos ryöpsähtää”

Martin Scheinin kuvailee hallituksen maskilinjausta pannukakuksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on pettynyt hallituksen eilen julkaisemaan maskilinjaukseen. Hallitus päätti, ettei se anna yleistä suositusta kasvomaskien käytöstä.

– Hallituksen eilinen maskilinjaus on pannukakku. Kai siihen pitää suhtautua päättämättömyyttä ilmentävänä poliittisena kompromissimuotoiluna, professori Martin Scheinin toteaa kuvan kanssa Twitterissä.

– Taidanpa kirjoittaa pykälät paikallisesti toteutettavasta maskipakosta sen tilanteen varalle, että jossain ryöpsähtää tartunta-aalto, Scheinin sanoo.

Valtioneuvoston maskilinjaus on pitkälti linjassa sosiaali- ja terveysministeriö STM:n hiljattain julkaiseman selvityksen kanssa. Viime viikolla julkaistussa ministeriön selvityksessä todettiin, ettei kasvomaskilla olisi juurikaan hyötyä ja suojaimen väärä käyttö saattaa aiheuttaa jopa kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle.

– Kasvosuojus ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta voi kuitenkin estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvosuojuksen oikeanlainen käyttö edellyttää oikeanlaista suojaimen pukemis- ja riisumistekniikkaa puhtain käsin sekä riittävän usein tapahtuvaa suojuksen vaihtamista. Jos suojusta käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä, valtioneuvoston sivuilla myös todetaan.

– Epidemiatilanteen muuttuessa hallitus arvioi kasvosuojusten käyttösuositusta tarvittaessa uudelleen.

Maskien käytöstä on kuitenkin ollut erimielisyyttä myös hallituksen sisällä. Muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalainen puheenjohtaja Anu Vehviläinen on toivonut hallituksen antavan yleisen suosituksen maskien käytöstä. Myös hallituksen asettama tiedepaneeli ja kansainväliset jättitutkimukset ovat suosittaneet maskeja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) selvitti Säätytalolla keskiviikkona ”ensimmäisen ja ensisijaisen” lähtökohdan olevan edelleen se, että kasvosuojain ”ei korvaa virustartuntojen ensisijaisia torjuntatoimia, jotka ovat tietenkin lähikontaktien välttäminen, käsienpesu ohjeiden mukaisesti ja hyvä yskimis- ja aivastushygienia”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)