Verkkouutiset

Istumajärjestyksestä kiistaa 70-luvullakin – SMP sijoitettiin oikealle

Perussuomalaisten edeltäjän SMP:n eduskuntaryhmä olisi halunnut istua keskellä istuntosalia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan istumajärjestyksestä on ollut kiistaa aiemminkin. Vuonna 1975 eduskunnan kansliatoimikunta esitti Suomen maaseudun puolueen (SMP) siirtämistä istuntosalissa keskustan ja kokoomuksen oikealle puolelle.

SMP:n eduskuntaryhmä vastusti kansliatoimikunnan esitystä. Puolueen puheenjohtaja Veikko Vennamo piti siirtoa ”asiattomana”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tarkoitus on selvä. SMP yritetään voimapolitiikalla leimata valheellisesti puolifasistiseksi puolueeksi jo kauan ylläpidetyn valhepropagandan mukaisesti. Pelko on siis edelleen suuri ja uudesta eduskunnastakin halutaan tehdä perustuslain romuttamisen ja vääryyden nöyrä käsikassara. Tällainen rappio johtaa varmasti yhteiseen onnettomuuteen, Veikko Vennamo jyrisi puhujapöntöstä eduskunnan pöytäkirjan mukaan.

SMP:n paikasta istuntosalissa äänestettiin vuonna 1975 ja uudelleen vuonna 1979.

– Perinne oli ollut, että SMP:n paikat sijaitsevat keskustan ja sosialidemokraattien välissä. Molempina kertoina SMP hävisi äänestyksen, kertoo eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Timo Turja Verkkouutisille.

Istumajärjestys oli puhemiehen oikealta puolelta lähtien seuraava vuodesta 1979 alkaen: ruotsalainen kansanpuolue, perustuslaillinen kansanpuolue, SMP, kokoomus, Suomen kansan yhtenäisyyden puolue, kristillinen liitto, liberaalinen kansanpuolue, keskusta, SDP ja SKDL.

SMP palasi keskelle istuntosalia vuonna 1983

Vuonna 1983 kansliatoimikunta esitti, että alkavilla valtiopäivillä SMP:n ryhmän paikka on vanhaan tapaan keskustan vasemmalla puolella. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

SMP sai Pekka Vennamon johdolla suuren vaalivoiton vuoden 1983 eduskuntavaaleissa ja pääsi hallitukseen.

Istumajärjestys oli puhemiehen oikealta puolelta lähtien seuraava vuodesta 1983 alkaen: ruotsalainen kansanpuolue, perustuslaillinen oikeistopuolue, kokoomus, kristillinen liitto, keskusta, SMP, vihreät, SDP, SKDL ja edustaja Esko-Juhani Tennilän ryhmä.

Eduskunnan täysistunnon oli määrä päättää eduskunnan istumajärjestyksestä tänään perjantaina, mutta puhemiesneuvosto päätti ottaa asiassa aikalisän.

Eduskuntaryhmät sopivat eilen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin (sd.) johdolla, että istumajärjestystä muutetaan siten, että perussuomalaiset siirtyisivät keskeltä istuntosalin ”äärimmäiseksi oikealle laidalle”. Perussuomalaiset vastustivat muutosta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan perussuomalaiset kannattaa vanhaa istumajärjestystä, koska puolue katsoo jatkavansa Suomen maaseudun puolueen perintöä.

Istumajärjestystä ollaan muuttamassa nyt RKP:n aloitteesta. Puolueen mukaan istumapaikka oikealla laidalla ei kuvasta RKP:n politiikkaa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)