Verkkouutiset

USA:lle valtavia lentotukialuksia – hinta 21 miljardia euroa

Gerald R. Ford -luokan lentotukialuksilla vastataan Kiinan ja Venäjän luomaan uhkaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain laivasto on tilannut ensimmäistä kertaa 1980-luvun jälkeen kaksi uutta tukialusta. Laivaston mukaan samanaikainen ostopäätös säästää veronmaksajilta noin 4 miljardia dollaria eli 3,5 miljardia euroa.

Gerald R. Ford -luokan tukialusten runkojen valmistamisen arvioidaan maksavan noin 13 miljardia euroa. Tutkat ja muut varusteet lisäävät hintaan noin 7,8 miljardia euroa.

Defense One -julkaisun mukaan USS Enterprise (CVN-80) ja myöhemmin nimettävä CVN-81 pyritään saamaan laivaston käyttöön vuosina 2028 ja 2032.

Hankinnat liittyvät viime vuonna julkaistuun Yhdysvaltain kansalliseen puolustusstrategiaan, jossa painotetaan suurvaltakilpailua Kiinan ja Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain laivasto tuskailee edelleen vuonna 2017 valmistuneen ensimmäisen Ford-luokan lentotukialuksen teknisten ongelmien kanssa. Puolustusministeriön raportin mukaan useiden kriittisten järjestelmien luotettavuus on tällä hetkellä ”heikkoa tai epävarmaa”.

Ongelmat liittyvät erityisesti lentokoneiden laukaisussa käytettäviin uudenlaisiin katapultteihin, joita myös presidentti Donald Trump on arvostellut eri yhteyksissä.

– Suhtaudumme luottavaisesti uuteen alustyyppiin ja sen eri järjestelmiin, mutta luotettavuuden parantamisessa on edelleen paljon työtä, laivaston hankintapäällikkö James Geurts sanoi medialle Pentagonissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)