Verkkouutiset

Yle: Onko pyykinpesu yöllä häiritsevää elämää? Lakimieheltä yllättävä vastaus

Kerrostalossa voi öisinkin tehdä tavanomaiseen elämään kuuluvia asioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli sanoo Ylelle, että taloyhtiön järjestysmääräysten tarkoitus on taata kaikille talossa asuville ja eläville hyvä ja turvallinen asumisrauha. Yksi eniten ongelmia aiheuttavista säännöistä on kuitenkin häiritsevä elämä, jonka määrittely ei ole aivan yksiselitteistä.

Lähes kaikkien taloyhtiöiden järjestysmääräyksissä lukee, että huoneistoissa ei saa viettää häiritsevää elämää ja melua pitää välttää yörauhan aikaan eli kello 22–7 välisenä aikana.

– Ensinnäkin pitää ottaa huomioon, että jokaisella on oikeus viettää tavanomaista elämää ja elää tavanomaisesti. Järjestysmääräyksissä oleva aikaraja on ikään kuin herrasmiessopimus, joka kannustaa huomioimaan muitakin asukkaita omassa toiminnassaan. Eihän se tietenkään tarkoita, että asunnossa täytyy olla täyshiljaisuudessa, kertoo Hupli.

Päälakimies Jenni Huplin mukaan häiritsevän elämän määrittely ei ole aivan yksiselitteistä, koska kaikki tapaukset ovat erilaisia.

Hänen mukaansa taloyhtiöiden asukkailla tuntuu olevan monenlaisia käsityksiä erityisesti WC:ssä tai suihkussa käymisestä yöaikaan.

– WC:ssä tai suihkussa voi käydä ihan huoletta mihin vuorokauden aikana tahansa. Se on tavanomaista elämää.

Moni pitää yöllistä pyykinpesukoneen käyttöä naapureita häiritsevänä. Myös pesukonetta saa Huplin mukaan kuitenkin käyttää lähtökohtaisesti yölläkin. Sekin on tavanomaista elämää. Lisäksi nykyaikaiset pesukoneet ovat varsin hiljaisia, eikä niistä pitäisi suurta ääntä lähteä.

Huplin mukaan äänekkäämpiä juhliakin voi silloin tällöin järjestää, kunhan öisestä juhlimisesta ei tule säännöllistä. Lasten leikkimiseen piha-alueella taloyhtiö ei voi puuttua, jos lapsi leikkii vahinkoa tai vaaraa aiheuttamatta.

– Kieltäminen on mahdollista, mutta puuttua siihen ei voi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)