Verkkouutiset

Iran kokoaa ilmavoimia Syyriaan, Israel uhkaa iskulla

Israelin medialle vuodettujen satelliittikuvien mukaan Iranin joukot toimivat aktiivisesti ainakin viidellä lentokentällä Syyriassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin armeija väittää Iranin siirtäneen lentokoneitaan syyrialaisille sotilaslentokentille, kertoo Business Insider.

Armeija julkaisi paikalliselle medialle satelliittikuvia viidestä lentokentästä, joita Iranin kerrotaan käyttävän huoltolennoilla ja lennokkien tukikohtina.

– Iranilaiset ovat hyödyntäneet Syyrian sisällissodan kaaosta ja vahvistaneet joukkojaan alueella. Tarkoituksena on Israelin uhkaaminen ja kehittyneiden asejärjestelmien lähettäminen Libanoniin, FDD-ajatuspajan Tony Badran ja Jonathan Schanzer totesivat WSJ:lle aiemmin keväällä.

Asiantuntijoiden mukaan Syyrian sijoitetut iranilaiset ovat silti haavoittuvaisia Israelin mahdollisille ilmaiskuille.

Satelliittikuvien vuotamisen voikin nähdä Iranille annettuna varoituksena: Israel vihjaa iskevänsä, jos Iran siirtää Syyriaan lisää joukkojaan tai tekee uusia lennokkihyökkäyksiä Israelin puolelle.

Pääministeri Benjamin Netanyahun mukaan Israel aikoo tehdä kaikkensa estääkseen Iranin vaikutusvallan kasvun lähellä rajojaan.

Israel tuhosi helmikuussa alueelleen lentäneen iranilaisen lennokin, joka oli armeijan mukaan aseistettu räjähteillä.

Iran ja Venäjä ovat syyttäneet Israelia huhtikuun 9. päivänä tehdystä ilmaiskusta Syyriassa sijaitsevalle T-4-lentokentälle. Iskussa kuoli seitsemän Iranin vallankumouskaartin jäsentä. Iranin johto on luvannut kostaa iskun.

Tilanteen kärjistymisestä kertoo myös Israelin päätös perua F-15-hävittäjäosaston lähettämisen Yhdysvalloissa järjestettävään sotaharjoitukseen. Koneet pysyvät valmiustilassa Israelissa.

Syyriassa arvioidaan olevan noin 15 000 iranilaissotilasta, minkä lisäksi alueella toimii kymmeniä tuhansia sen rahoittamia miliisitaistelijoita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)