Verkkouutiset

STTK:n lähtevä puheenjohtaja patistaa uudistamaan palkoista sopimisen

STTK:n puheenjohtajuuden joulukuussa jättävä Mikko Mäenpää (sd.) ehdottaa työmarkkinamallia, joka laajentaisi paikallista sopimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neljännesvuosisadan toimihenkilöiden keskusjärjestön hallituksessa istuneen Mäenpään mielestä työmarkkinajärjestöjen olisi istuttava pöytään ja haettava ”uusi suomalainen työmarkkinamalli”.

– Pitäisi päästä eroon eipäs juupas -tupokeskustelusta ja luoda oma malli, jota voidaan soveltaa joustavasti ja jossa otetaan huomioon sekä palkansaajien että työantajien edut, Mäenpää sanoi Yle radio 1:n Ykkösaamussa.

Se tarkoittaisi muun muassa jatkuvia neuvotteluja, joita Mäenpää pitää välttämättöminä rakennemuutoksen takia.

– Työn organisointi kaipaa aina uutta ja toimialat ovat murroksessa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että on välttämätöntä löytyy tapa sopia nykyistä paremmin työpaikoilla paikallisesti.

– Pitää saada luottamusta työantajien ja palkansaajien välille, jotta asioita voidaan ratkoa arjessa.

Hänen mukaan Suomen kaltainen pieni maa voi kuitenkin hyödyntää myös keskitettyä sopimista.

– Paikallisen edun lisäksi pitää katsoa myös koko kansantalouden kilpailukykyä. Nämä yhdistämällä on mahdollista löytyy hyvä malli.

Tiivistetysti sanottuna Mäenpää mallissa keskusjärjestöt sopisivat työelämän kehittämisestä ja palkojen kustannusraamista, mutta liitot päättäisivät siitä, miten raamia sovelletaan paikallisesti.

– Sieltä tulee sitä liikkumavaraa, Mäenpää sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)