Verkkouutiset

Salaiset asiakirjat paljastavat: YK peitteli teinitytön hyväksikäyttöä, jatkoi yhteistyötä raiskaajien kanssa

YK jatkoi yhteistyötä venäläisen lentoyhtiön kanssa, jonka työntekijät olivat käyttäneet teinityttöä hyväksi, kertoo The Guardian.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Erittäin salaisiksi merkityt YK:n asiakirjat ovat vuotaneet julkisuuteen ja niistä käy ilmi, että YK on peitellyt vuonna 2010 tapahtunutta teini-ikäisen tytön hyväksikäyttötapausta.

Vuonna 2010 YK:n kanssa yhteistyössä toimivan venäläisen lentoyhtiön UTairin työntekijä huumasi ja raiskasi teini-ikäisen tytön Kongossa, missä YK:llä oli tukikohta. Asiakirjosta löytyvän raportin mukaan tyttöä oli myös pahoinpidelty, hänen ihoaan oli poltettu tupakalla ja häntä oli valokuvattu, kun hän oli alaston ja tajuton.

Tutkimuksissa selvisi, että teinitytön raiskauksen takana oli kaksi UTairin työntekijää: aseman johtaja ja lentoyhtiössä työskentelevä insinööri. Tytön johtajalle vienyt siivoja tunnusti, että johtaja oli käskenyt häntä etsimään itselleen tytön, jonka kanssa voisi ”pitää vähän hauskaa”.

Asiakirjasta käy ilmi, että kyseessä ei ollut yksittäistapaus, vaan paikallisiin naisiin kohdistuneet UTairin työntekijöiden tekemät hyväksikäyttötapaukset olivat yleisiä.

– Kyseessä ei ollut vain pari mätää omenaa. Oli selvää, että seksuaalisen hyväksikäytön ongelmat olivat laajempia, kertoo eräs vanhempi YK:n virkailija.

Asiakirjoisssa kerrotaan, että tapausta kohtaan tunnettiin YK:n työntekijöiden keskuudessa kollektiivista vastenmielisyyttä ja yhteistyön lopettamista UTairin kanssa harkittiin.

Yhteistyötä kuitenkin päätettiin jatkaa ja viimeisen viiden vuoden aikana YK on käyttänyt ainakin puoli miljardia dollaria yhteistyösopimuksiin UTairin kanssa. UTair on edelleen YK:n merkittävin lentoyhteistyökumppani ja toimii erityisesti Lähi-Idän ja Afrikan alueella.

YK:ta on viime aikoina syytetty myös siitä, ettei se ole puuttunut naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitilla ja Keski-Afrikan tasavallassa tapahtuneeseen lasten hyväksikäyttöön, johon ovat syyllistyneet rauhanturvaajat.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi viime viikolla, että YK:lla on ”nollatoleranssi” seksuaalisen hyväksikäytön suhteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)