Verkkouutiset

Asiakirjavuoto paljasti: Turkki uhkasi ”avata portit” ja lähettää pakolaiset Eurooppaan

Vuodetun kokousmuistion perusteella Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kiristi viime syksynä EU-johtajia pakolaistilanteella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikkalaisen Euro2day-uutissivuston julkaisema kokousmuistio käsittelee viime vuoden lokakuun 5. päivänä käytyä tapaamista. Läsnä olivat Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin lisäksi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Tapaamisessa puitiin sopimusta, jossa Turkki suostuisi hillitsemään Eurooppaan tulvivaa pakolaisvirtaa vastineeksi viisumihelpotuksista ja kolmen miljardin euron avustuksista.

Muistion perusteella Erdogan suhtautui tarjoukseen uhmakkaasti.

”Erdogan totesi, ettei Turkki edes tarvitse EU:n rahoja”, asiakirjassa todetaan.

”Voimme koska tahansa avata ovet Kreikkaan ja Bulgariaan ja panna pakolaiset busseihin”, Erdogan uhkasi.

Asiakirjan perusteella Erdoganin puheet olivat lähellä kiristystä. Muistion mukaan Turkilla ja EU-johtajilla on muun muassa erimielisyyttä siitä, pitäisikö Turkille maksaa kolme vai kuusi miljardia euroa kahden vuoden ajalta.

”Kuinka aiotte selviytyä pakolaisista, jos ette saa aikaan sopimusta (Turkin kanssa). Tapatteko pakolaiset”, Erdogan kysyi

Loppua kohden miesten keskustelu vaikuttaa äityvän avoimeksi kiistelyksi. Sen aikana Erdogan muun muassa toteaa, ettei Junckerin tulisi verrata kotimaataan Turkkiin, koska ”Luxemburg on vain kuin kaupunki Turkissa”.

Kun Juncker toteaa Erdoganille, että presidenttiä on kohdeltu Brysselissä ”kuin prinssiä”. Vastaa Erdogan, että näin asian kuuluukin olla, koska hän ”ei edusta jotakin kolmannen maailman maata”.

Euroopan komissio on kieltäytynyt vahvistamasta tai kiistämästä laajaa mediahuomiota saaneen muistion aitoutta. Turkki ei ole kommentoinut sitä lainkaan. Esimerkiksi asiaa tiedustellut Telegraph kuitenkin huomauttaa, ettei yksikään osapuoli ole sanonut sen olevan väärennös.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)