Verkkouutiset

Ukrainassa pidätetyt venäläissotilaat: Olemme aktiivipalveluksessa, Putin on hylännyt meidät

Ukrainan armeijan vangeiksi Itä-Ukrainassa jääneet Venäjän erikoisjoukkojen sotilaat tuntevat olonsa hylätyksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kapteeni Jevgeni Jerofejev ja kersantti Alexander Alexandrov haavoittuivat tulitaistelussa ja jäivät hiljattain ukrainalaisten vangeiksi Luhanskin alueen lähellä Itä-Ukrainassa. Verkkouutiset kertoi tapahtuneesta tässä ja tässä.

Novaja Gazetaan viittaavan Moscow Timesin mukaan miehet tuntevat tulleensa Venäjän johdon hylkäämiksi. Venäjä ei ole lähettänyt virallista edustajaa tapaamaan heitä. Useiden kansainvälisten elinten edustajat ovat kuitenkin vierailleet sotilaiden luona. Esimerkiksi Etyjin ja Punaisen ristin edustajat ovat käyneet tapaamassa sotilaita.

”Koko tilanne surettaa minua. Se, että meidät on unohdettu, hylätty, ja että he haluavat vain meistä eroon”, Jerofejev sanoo Novaja Gazetalle.

Venäjän ulkoministeriön mukaan se puolestaan pyrkii järjestämään tapaamisen miesten kanssa Venäjän Kiovan suurlähetystön kautta ja ”toimittamaan heille tarvittavan avun kansainvälisen lain puitteissa”.

Ukraina on taas ilmoittanut harkitsevansa Venäjän esittämää pyyntöä.

“Kaikki paitsi Venäjän lähetystön edustajat ovat vierailleet täällä. Ymmärrän, että minut on hylätty sotilaana. Mutta olen silti maani kansalainen, ja haluaisin jonkinlaista edustusta”, Jerofejev tuskailee.

Kersantti Alexandrov ei ole sen positiivisemmalla mielellä. Hän kertoo saaneensa Venäjän viranomaisilta ainoastaan viestin, jossa todettiin, että ”he ehkä vierailisivat” sairaalassa, jossa miehiä pidetään.

”Uskon heidän tietävän, että täällä on Venäjän Federaation kansalaisia”, hän sanoo.

Miesten tilanne on tulenarka. Kun Ukraina ilmoitti heidän pidätyksestään, kiirehdittiin Venäjältä ensin kertomaan, että miehet kuuluvat separatistien miliisiin. Hetken päästä Venäjän viranomaiset muuttivat kantaansa ja puolustusministeriöstä kerrottiin, että sotilaat ovat venäläisiä, mutta eivät enää aktiivipalveluksessa.

Miesten läheisten mukaan he ovat molemmat eronneet aktiivipalveluksesta ennen Ukrainaan lähtöään.

Jerofejev ja Aleksandrov sanovat taas itse olevansa edelleen aktiivipalveluksessa. He kertovat kuuluvansa Venäjän sotilastiedustelun eli GRU:n erikoisjoukkoihin.

”Haluaisin tulla kohdelluksi sotavankina. Pidän siitä statuksesta enemmän kuin esimerkiksi palkkasoturin tai rosvon leimasta”, Alexandrov toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)