Verkkouutiset

Venäläislehti löysi todistajan ja uutta näyttöä Venäjän syyllisyydestä Ukrainan lentoturmaan

Novaja Gazeta on löytänyt uutta tietoa Ukrainan lentoturman takana olleista tahoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen Novaja Gazetan tutkimusten mukaan eläkkeellä oleva Venäjän GRU-sotilastiedustelun eversti Sergei Dubinski saattoi liittyä Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alas ampumiseen Itä-Ukrainan yllä vuonna 2014.

Novaja Gazetan pitkä reportaasi aiheesta löytyy tästä venäjäksi. Meduza kertoo jutun löydöksistä englanniksi tässä.

Venäläislehden mukaan muun muassa koodinimellä ”Khmuriy” esiintynyt Dubinski puhuu runsasta mediahuomiota herättäneellä ääninauhalla koneen pudottamiseen käytetyn venäläisen Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän kuljettamisesta rajan yli takaisin ”itään”. Nauhat on tehty samana päivänä, kun kone ammuttiin alas.

Verkkouutiset on kertonut turmaa tutkivien hollantilaissyyttäjien julkaisemista nauhoista tässä. Forbes on kerännyt Khmuriy-nauhojen sisällön kokonaisuudessaan englanniksi tähän.

Tuolloin Khmuriy-nimeä käyttäneeksi puhujaksi kerrottiin vielä entinen GRU:n kenraali Sergei Nikolajevits Petrovski. Novaja Gazetan jutun perusteella tämä on kuitenkin todellisuudessa vain eräs eversti Sergei Dubinskin käyttämistä peitenimistä.

Muun muassa Tshetsheniassa uransa loppupuolella palvellut Dubinski muutti Ukrainaan erottuaan Venäjän armeijan tiedustelun palveluksesta. Sodan sytyttyä hänestä tuli pian eräs niin kutsutun Donetskin kansantasavallan separatistialueen sotilastiedustelun johtajista.

Dubinski kuului myös tiettävästi Itä-Ukrainan pahamaineisen venäläisen sotapäällikön ja separatistiministerin Igor Strelkovin (oik. Girkin) lähipiiriin. Strelkov on entinen FSB-upseeri. Hän on palvellut Dubinskin tapaan Tshetsheniassa.

Syytti Moskovaa

Venäläislehti on jäljittänyt Ukrainassa erään Dubinskin entisistä Afganistanin sodan aikaisista kollegoista.

Sergei Tiunov -niminen entinen tiedustelu-upseeri johtaa Ukrainan hallituksen puolella olevaa Zaporižžja-puolustusliikettä.

Miehet pitivät yhteyttä ennen sotaa ja vaikka vanhat aseveljet ovatkin periaatteessa eri puolilla sotaa, ovat heidän välinsä säilyneet lämpiminä.

Novaja Gazetan mukaan Dubinski on muun muassa vapauttanut runsaasti separatistien ottamia ukrainalaisia vankeja Tiunovin pyynnöstä.

Sergei Tiunovin mukaan Buk-nauhalla puhuva ääni kuuluu hänen ystävälleen Dubinskille. Lisäksi Tiunov paljastaa Dubinskin vihjanneen erässä keskustelussa osallisuudestaan lentokoneen pudottamiseen, mutta syyttäneen tapahtuneesta kuitenkin viime kädessä ”Moskovaa”.

Tiunov kertoo tietojaan julki, koska uskoo sen auttavan entistä toveriaan. Hänen mukaansa Dubinski ”seurasi vain määräyksiä”, mutta pystyisi halutessaan nimeämään turman takana olleet tahot.

Tutkimus vahvisti nauhan aitouden

Novaja Gazeta pyysi Göteborgin yliopiston neurotieteen ja fysiologian laitosta suorittamaan itsenäisen analyysin Buk-nauhasta ja Dubinskin äänitetystä puheesta.

Arvion tehtiin ruotsalaisessa Voxalys-laitoksessa. Sen perusteella nauhoilla puhuu sama henkilö.

Myös Ukraina-paljastuksistaan tunnetuksi tullut Bellingcat-sivusto on tullut siihen lopputulokseen, että nauhojen Khmuriy on Sergei Dubinski.

Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Uhreista 196 oli hollantilaisia. Hollanti johtaa turmaa tutkivaa kansainvälistä ryhmää.

Turmasta suoritetun kansainvälisen rikostutkinnan perusteella koneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä tuotiin maahan Venäjältä. Ohjus taas laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen kylän lähistöltä.

Venäjä on kiistänyt systemaattisesti kaikki väitteet siitä, että sillä olisi ollut jotain tekemistä turman kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)