Verkkouutiset

Venäjän vakoojat tulevat takaisin

Euroopan kiihtyvässä tiedustelutoiminnassa on kylmän sodan kaikuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kylmän sodan aikaan neuvostovakoojat leikkivät kissaa ja hiirtä ympäri Eurooppaa. Ukrainan kriisin myötä tiedustelutoiminta on alkanut lisääntyä puolin ja toisin, Newsweek kertoo. Sen mukaan Venäjän aktiivisuus on lisääntynyt merkittävästi ja jättää varjoonsa lännen toimet.

”Kolmannes Venäjän diplomaateista on nykyisin tiedustelun palveluksessa”, eräs vanhempi eurooppalainen tiedusteluviranomainen sanoo Newsweekille.

Perinteisten vakoojien käytön lisäksi Venäjä on myös tuonut takaisin Neuvostoliiton laajasti hyödyntämät joko lännessä asuvien venäläisten tai länsimaalaisten toimijoiden pyörittämät ”vaikuttamisoperaatiot”.

Puolalaisen OSW-ajatushautomon turvallisuusasiantuntijan Piotr Zochowskin mukaan Venäjän puolesta toimivat tahot pyrkivät kuiskimaan länsimaisiin korviin kritiikkiä lännen toimista Ukrainasta sekä puoltamaan Venäjään kohdistettujen talouspakotteiden poistamista.

Venäläismielisten vaikuttajien tunnistaminen ja heidän toimintaansa puuttuminen on haaste asemamaiden tiedusteluviranomaisille. Rajan vetäminen intohimoisen Venäjän politiikan kannattajan ja tiedustelupalvelun käskyläisen välille on vaikeaa.

”Se on paradoksaalista. Jos käsitettä viljellään liikaa, siitä tulee ase Venäjän disinformaatiossa”, Zochowski sanoo.

Hänen mukaansa vaarana on, että lännessä luodaan illuusio siitä, että Venäjän tiedustelutoiminta ulottuu kaikkialle ja että altistuminen sille on väistämätöntä.

Newsweek nostaa esimerkeiksi Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren ja suomalaisen dosentti Johan Bäckmanin.

Savisaar hävisi hiljattain virolaislehteä vastaan nostamansa oikeusjutun. Lehti oli kutsunut Savisaarta venäläismieliseksi toimijaksi.

Johan Bäckman puolestaan tituleeraa itseään itäukrainalaisen Donetskin separatistivaltion edustajaksi ja puhuu jatkuvasti voimakkaasti Venäjän puolesta.

Newsweek mainitsee myös virolaisen Impressum-keskustelukerhon. Vuonna 2008 perustetulla kerholla on nykyisin toimintaa myös Latviassa, Liettuassa, Moldovassa ja Ukrainassa.

Impressumin tilaisuuksissa vierailee usein samoja Venäjä-mielisiä puhujia, joihin kuuluu myös eräs entinen venäläisministeri, jolle Viro asetti tänä vuonna maahantulokiellon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)