Verkkouutiset

Venäjä aikoo säätää työttömyysveron työttömille

Venäjän viranomaiset haluavat pimeitä töitä tekeviltä lisäpanostuksia valtiontalouden hoitoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä sorvataan uutta veroa, jonka tarkoituksena on Venäjän hallituksen mukaan taistella harmaata taloutta vastaan. Veroa on kutsuttu mediassa ”työttömyysveroksi”. Venäjän työ- ja sosiaaliministeri Maksim Topilinin mukaan työttömien ja pimeästi töitä tekevien tulisi maksaa veroa ainakin 20 000 ruplaa eli noin 300 euroa vuodessa.

Asiasta uutisoi tässä Moscow Times. Juttu perustuu venäläislehti Vedomostin artikkeliin.

Lakia on verrattu neuvostoaikaisiin käytäntöihin. Niin kutsutusta ”yhteiskunnallisesta loisimisesta” rangaistiin rikoksena Neuvostoliitossa vuodesta 1936 aina vuoteen 1991 asti. Se perustui ajatukseen siitä, että kaikilla kynnelle kykenevillä oli velvollisuus tehdä töitä yhteiskunnan eteen.

Esimerkiksi Valko-Venäjällä säädettiin viime vuonna neuvostoaikaisiin säädöksiin pohjaava laki, joka tekee työttömyydestä käytännössä rikoksen. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan työttömyysvero ei ole paluu vanhoihin aikoihin ja ”parasiittien” rankaisemiseen. Hän teroittaa, että ihmisillä on perustuslaillinen oikeus olla tekemättä työtä.

– Meillä ei tunneta mitään rikosvastuuta siitä – toisin kuin neuvostoaikoina.

Medvedevin mukaan veron tarkoituksena on panna kaikki kantamaan osansa. Hän sanoo viittaavansa ihmisiin, jotka eivät ole oikeasti työttömiä.

Maksim Topilinin mukaan uutta veroa saatetaan soveltaa vain työkykyisiin Venäjän kansalaisiin.

Talousvaikeuksissa painiskelevan Venäjän hallinto pitää harmaata taloutta yhtenä suurimmista mahdollisista uusista tulonlähteistä valtiolle. Maassa on arvioiden mukaan jopa yli 16 miljoonaa pimeillä töillä elävää ihmistä. Se on noin 23 prosenttia koko työvoimasta.

Vedomostin mukaan virallisesti työllisten määrä on laskenut Venäjällä jo 15 vuoden ajan. Samalla pimeissä töissä olevien määrä on kasvanut samassa suhteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)