Verkkouutiset

Valko-Venäjä teki työttömyydestä rikoksen

Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukašenko on allekirjoittanut lain, joka tekee työttömyydestä rangaistavaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aleksander Lukašenko allekirjoitti torstaina lain, jonka perustella työttömyydestä voidaan antaa sakkorangaistus.

Asiasta kertoo Moscow Times.

Valko-Venäjän presidentinkanslian verkkosivuilla julkaistun tiedotteen mukaan lain virallinen tavoite on ”saada siihen kykeneväiset kansalaiset työllistymään ja täyttämään perustuslaillinen velvollisuutensa osallistua julkisten menojen rahoittamiseen”.

Lain perusteella työikäinen valkovenäläinen tai maassa vakituisesti asuva on velvoitettu ”osallistumaan valtion kulujen rahoittamiseen” vähintään 183 päivää vuodessa. Osallistumiseksi katsotaan myös päätoiminen opiskelu.

Myös työttömyysveroksi nimitettyä lakia on mietitty Valko-Venäjällä jo seitsemän vuotta.

Viime syksynä Lukašenko viittasi ”yhteiskunnallisen loisimisen” ongelmaan lakialoitteesta puhuessaan.

Kyse on neuvostoaikaisesta juridisesta käsitteestä. Yhteiskunnallisesta loisimisesta rangaistiin rikoksena Neuvostoliitossa vuodesta 1936 aina vuoteen 1991 asti. Se perustui ajatukseen siitä, että kaikilla kynnelle kykenevillä oli velvollisuus tehdä töitä yhteiskunnan eteen.

Lukašenko on ajanut äärimmäisiä työllisyystoimia aiemminkin. Vuonna 2012 Valko-Venäjä kielsi irtisanoutumisen ilman esimiehen lupaa valtion kontrolloimalla puutavara-alalla. Toukokuussa presidentti vaati samanlaista sääntöä myös maanviljelykseen. Linjausta on verrattu maaorjuuden palauttamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)