Verkkouutiset

Putinin vihollisia kuolee myrkkyihin – näin heidät surmattiin

Venäjän nykyhallinnon vastustajia on menehtynyt viime vuosina eksoottisiin myrkkyihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Radio Free Europe on listannut viime aikoina kuolleita Venäjän hallinnon vastustajia ja Venäjän tiedustelupalvelun kohteita sekä myrkkyjä, joilla heidät surmattiin.

Gelsemium

Venäläinen monimiljonääri Aleksandr Perepilitsni menehtyi marraskuussa 2012 olleessaan lenkillä lähellä kotiaan Etelä-Lontoon Surreyssä. Kuolema todettiin tuolloin luonnolliseksi.

Uusien alustavien tutkimusten mukaan Perepilitsnin vatsasta löytyi jäämiä verrattain harvinaisesta myrkystä, jota saadaan ainoastaan harvinaisesta gelsemium-kasvista. Mediatietojen mukaan tutkijat tekevät lisää kokeita, joissa tulokset pyritään vahvistamaan.

Perepilitsnin tiedetään antaneen viranomaisille runsaasti tietoja Venäjällä vankilassa kuolleen Sergei Magnitskin tapaukseen liittyneistä henkilöistä.

Sergei Magnitski toimi Hermitage Capital Management -sijoitusyhtiön asianajajana Venäjällä. Magnitski keräsi yhtiön palveluksessa ollessaan tietoja Venäjän valtionyritysten korruptiosta.

Venäläisten ja kiinalaisten ammattitappajien tiedetään suosivan gelsemiumia. Tavallisesti myrkky sotketaan uhrin ruokaan..

Polonium-210

Harvinainen radioaktiivinen isotooppi on tullut tunnetuksi Lontoossa menehtyneen entisen venäläisagentin Aleksander Litvinenkon kuoleman jälkeen. Myrkky on 250 000 kertaa syanidia tappavampaa.

Litvinenkon surmasta epäillään venäläisiä Andrei Lugovoita and Dmitri Kovtunia. He ovat kiistäneet syytökset. Venäjä on myös kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan. Miesten uskotaan laittaneen myrkyn Litvinenkon teehen brittihotellissa järjestetyn tapaamisen yhtyeydessä. Lugovoi on Litvinenkon tapaan entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti ja istuu nykyisin Venäjän parlamentissa.

Litvinenko sai Englannista poliittisen turvapaikan vuonna 2000. Hänet tunnettiin voimakkaana Vladimir Putinin hallinnon vastustajana. Hän syytti Venäjän turvallisuuspalvelua Venäjän maaperällä järjestetyistä Venäjän vihollisten syyksi sälytetyistä terrori-iskuista ja antoi tulenarkoja lausuntoja Putinin lähipiiriläisten korruptiosta.

Ennen kuolemaansa Litvinenko väitti presidentti Vladimir Putinin olevan vastuussa myrkyttämisestään. Litvinenko syytti Putinia myös toimittaja Anna Politkovskajan murhasta.

Tallium

Venäjän agenttien kerrotaan suosivan myös talliumia. Lyijyn sulfidimalmin yhteydessä esiintyvä metalli on erittäin myrkyllistä. KGB:n uskotaan käyttäneen sitä Yhdysvaltoihin loikanneen venäläisagentin Nikolai Khokhlovin surmaan vuonna 1953.

Venäjän nykyhallinnon aikana ainakin Juri Shekotsiskinin epäillään joutuneen tallium-myrkytyksen uhriksi. Shekotsiskin työskenteli tutkivana journalistina ja parlamenttiedustajana. Hänet tunnettiin voimakkaana korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastustajana.

Shekotsiskin kuoli vain päiviä ennen kuin hänen oli määrä tavata FBI:n edustajia Yhdysvalloissa. Venäläisen kuolinsyytutkinnan mukaan kuolema oli luonnollinen. Ruumiinavaustietoja ei ole julkistettu ja ne ovat Venäjän tiedustelupalvelun hallussa.

Dioksiini

Dioksiiniksi tavallisesti kutsuttu TCDD eli tetraklooridibentso-p-dioksiini on voimakas myrkky, jota on käytetty muun muassa kemiallisten aseiden raaka-aineena.

Ukrainan entinen presidentti Viktor Justsenko myrkytettiin dioksiinilla vuonna 2004 kesken myöhemmin maan presidentiksi noussutta Viktor Janukovitsia vastaan käytyä vaalikampanjaa.

Justsenko selvisi myrkytyksestä, mutta se jätti pysyvästi pahat arvet hänen kasvoihinsa. Entinen presidentti uskoi murhayrityksen syiden olleen poliittisia. Hän on syyttänyt Venäjän viranomaisia murhayrityksen tutkinnan hankaloittamisesta.

Sariini

Venäjän turvallisuuspalvelun tiedetään käyttäneen tuskaisen tukehtumiskuoleman aiheuttavaa sariinia muun muassa Ibn al-Khattabin surmaamiseen.

Venäjän FSB kertoi surmanneensa tunnetun saudimilitantin vuonna 2002. Hän taisteli Venäjän joukkoja vastaan tsetseenien puolella 1990-luvulta lähtien.

Tuntemattomat myrkyt

Kremlin kriitikko, tutkiva journalisti ja ihmisoikeusaktivisti Anna Politkovskaja ammuttiin vuonna 2006.

Vuonna 2004 Politkovskaja sairastui vakavasti, juotuaan teetä Aeroflotin lennolla Moskovasta Etelä-Venäjälle. Politkovskaja uskoi tulleensa FSB:n myrkyttämäksi. Joidenkin medialähteiden mukaan kyse oli neuvostoaikaisesta siihen asti tuntemattomasta myrkystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)