Venäjää vaaditaan palauttamaan Krim – "ehto pakotteiden purkamiselle"

Euroopan parlamentin päätöslauselmassa vaaditaan Krimin palauttamista Ukrainan hallintaan.

  • LKS 20150322 // LKS 20150313 Venäjä ja Krimin niemimaa kättelevät julisteessa Jaltan koulussa numero yksi Jaltalla perjantaina 13. maaliskuuta 2015. ... Russia and Crimean peninsula shake hands in a poster at the School Number One in Yalta, Crimea on Friday, 13th March, 2015. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Venäjä ja Krim kättelevät julisteessa jaltalaiskoulun seinällä.

    ()

”Venäjän on lopetettava Krimin tataarien syrjintä, vetäydyttävä Krimiltä ja sallittava Ukrainan palauttaa alue hallintaansa, mikäli se haluaa parantaa suhteitaan Euroopan unioniin”, EPP:n europarlamentaarikot Cristian Dan Preda ja Andrej Plenković toteavat EPP:n tiedotteessa.

EPP on parlamentin suurin ryhmä.

Mepit viittaavat Euroopan parlamentin EPP:n aloitteesta hyväksymään tuoreeseen päätöslauselmaan Krimin tilanteesta.

Siinä muun muassa todetaan, että Krimin palauttaminen Ukrainalle on yksi ehdoista sille, että EU voi palauttaa yhteistyösuhteet Venäjään ja että Krimin annektointiin liittyvät pakotteet voidaan purkaa.

Päätöslauselmassa otetaan myös kantaa Krimin tataarien kohteluun. Venäjää on syytetty laajamittaisista tataareihin kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista miehityksen alkamisen jälkeen.

”Vaadimme tutkintaa kaikista kidutus ja katoamistapauksista ja kehotamme Venäjää vapauttamaan vangit, jotka vastustivat annektointia rauhanomaisesti”, Andrej Plenković sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.