Verkkouutiset

Venäjän huijaus paljastui: kuvat ”Ukrainan joukkohaudoista” olivatkin Tšetšeniasta – video

Venäjän valtiollisella TV1-kanavalla näytetyt kuvat Itä-Ukrainan väitetyistä joukkohaudoista ovat paljastuneet huijaukseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

TV1:n uutislähetys koski venäläismielisen CyberBerkut-nimellä tunnetun hakkeriryhmän parlamenttivaalien alla Kiovassa tekemää iskua.

Ryhmä sai useita mainostauluja pyörittämään videota (alla), jossa näytetään Itä-Ukrainassa väitetysti tapahtuneista julmuuksista kertovia kuvia. Eräissä kuvissa kymmenet ruumiit makaavat peräkkäin valtavassa ojaa muistuttavassa joukkohaudassa (videolla kohdassa 0.10).

Venäjän TV1 kuvasi lähetyksessään videota ”karmaiseviksi kuviksi Donbassin (nimitys itäukrainalaisille Donetskin ja Luhanskin alueille) tapahtumista”.

Radio Free Europen mukaan joukkohautakuva on todellisuudessa vuodelta 1995 ja peräisin Tšetšenian sodasta. Alkuperäiset kuvat, joissa näkyy myös hautaa tarkasteleva venäläinen sotilas, löytyivät uutistoimisto AFP:n arkistosta.

Ukraine Todayn mukaan kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun venäläismediassa pyörii väitetysti Ukrainassa otettuja kuvia, jotka ovat todellisuudessa peräisin jostain aivan muualta.

Esimerkiksi RIA Novosti-uutistoimisto kuvitti kesäkuussa Ukrainassa väitetysti tapahtuvia elinryöstöjä koskevaa uutisjuttuaan Tšetšenian sodan aikana otetulla ruumiskuvalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)