Verkkouutiset

USA julkisti salaista tiedustelutietoa: Ukrainan rajalla valtava venäläisarmeija

Yhdysvaltojen ulkoministeriön julkistamien tietojen mukaan Ukrainan tilanne on kaikkea muuta kuin rauhoittumassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Venäläisten ja separatistien yhdistetyt joukot jatkavat helmikuussa solmitun toisen Minskin sopimuksen rikkomista”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf toteaa tiedotteessaan.

Harfin mukaan separatistijoukoilla on suuret määrät tykistöä ja raketinheittimiä Minskin sopimuksessa kielletyillä alueilla.

Sopimuksessa molemmat osapuolet muun muassa sitoutuivat vetämään raskaat aseet pois etulinjasta. Tavoitteena oli luoda tilannetta liennyttävä puskurivyöhyke. Molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan jatkuvasti sopimuksen rikkomisesta.

”Venäjän armeija on toimittanut lisää ilmapuolustusjärjestelmiä itäiseen Ukrainaan ja vienyt monia näistä lähemmäs etulinjaa. Ukrainassa ei ole ollut näin paljon venäläisiä ilmapuolustusjärjestelmiä sitten vuoden 2014 elokuun”, Harf sanoo.

Harfin mukaan Venäjä on jatkanut raskaiden aseiden toimittamista Ukrainaan tulitaukosopimuksesta huolimatta.

New York Times kertoo Harfin lausuntojen perustuvan Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman hallinnon paljastamaan aiemmin salattuun tiedustelumateriaaliin. Tiedot on julkaistu vastauksena Venäjän lisääntyneisiin väitteisiin siitä, että Yhdysvallat pyrkii ruokkimaan epävakautta Ukrainassa.

Venäjä on reagoinut varsin vahvasti Yhdysvaltojen Ukrainassa aloittamaan koulutustehtävään, jossa 300 amerikkalaissotilasta kouluttaa Ukrainan armeijan taistelijoita.

”Venäläisten ja separatistien yhdistetyt joukot ovat suorittaneet yhä monimutkaisempia harjoituksia itäisessä Ukrainassa. Harjoitusten kasvava monimuotoisuus ei jätä epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi osallisena harjoittelussa”, Harf toteaa.

Harfin mukaan harjoituksissa on käytetty venäläisiä lennokkeja. Hän kutsuu niitä varmaksi merkiksi Venäjän joukkojen läsnäolosta Ukrainassa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoo Venäjän alkaneen myös jälleen lisätä merkittävästi joukkojaan Ukrainan rajalla.

”Nämä joukot kasvattavat Venäjän läsnäolon rajalla suurimmaksi sitten lokakuun 2014”, Harf sanoo.

Venäjä keräsi syksyllä 2014 valtavan armeijan Ukrainan rajalle. Joukkojen kerrottiin osallistuvan sotaharjoituksiin. Samalla Itä-Ukrainan varsin ahtaalle ajettujen separatistien sotaonni kääntyi kuin taikaiskusta ja Ukrainan armeija alkoi kärsiä valtavia tappioita.

Lokakuun puolivälissä presidentti Vladimir Putin määräsi liki 18 000 venäläistä sotilasta takaisin Ukrainan rajalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)