Verkkouutiset

Unkari lipeämässä Putinin leiriin? ”Angela, auta!”

Venäjän presidentti tekee kahden viikon päästä harvinaisen vierailun Unkariin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuhannet unkarilaiset osoittivat sunnuntaina mieltään Budapestissa pääministeri Viktor Orbánin Venäjän-mielistä politiikkaa vastaan. He vaativat Orbánia pitämään kiinni sitoumuksistaan länsimaiden kanssa.

”Meidän Angelamme, vapauta meidät pahasta, halaumme pysyä EU-kansalaisina” luki mielenosoittajien kylteissä, kertoo Euractiv.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee tänään maanantaina Budapestissa. Hän viettää kaupungissa viisi tuntia.

Orbán haluaisi, että Unkari tekisi yhteistyötä Venäjän johtaman Euraasian unionin kanssa. Yhteistyössä olisi valtavasti mahdollisuuksia, hän sanoi lauantaina Politics.hu-lehden mukaan.

Orbán vastustaa EU:n Venäjän-vastaisia pakotteita, koska katsoo niiden haittaavan Unkaria ja EU:ta.

Orbán sanoo, ettei odota Merkelin arvostelevan itseään tai Unkarin linjaa.

– Miten maa voisi arvostella toista maata, joka kuuluu samaan yhteisöön, Orbán kysyy.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Unkarissa kahden viikon kuluttua. Vierailu on harvinainen, koska EU on kehottanut valtionjohtajia pidättäytymään tapaamisista korkeiden venäläispoliitikkojen kanssa.

Putin vieraili viime kesäkuussa Ranskassa ja Itävallassa, mutta ei ole käynyt EU:ssa sen jälkeen.

Orbánin ja Putinin tarkoitus on sopia tulevista kaasutoimituksista Unkariin. Tammikuussa he tekivät 10 miljardin euron arvoisen sopimuksen, jonka perusteella venäläinen Rosatom rakentaa kaksi ydinvoimalaa Unkariin.

Unkari antoi viime syksynä venäläiselle Gazpromille oikeuden rakentaa South Stream -kaasuputken Unkarin maaperälle. EU:n mukaan päätös oli lainavastainen, koska kaasuyhtiöt eivät voi omistaa kaasuputkia EU:ssa. Venäjä on luopunut South Stream -hankkeesta.

Orbánin Fidesz-puolueessa ei pidetä siitä, että EU yrittää vaikuttaa Unkarin Venäjä-politiikkaan. Unkarin parlamentin puhemies László Kövér sanoi viime syksynä, että Unkari on valmis jättämään EU:n. Hän peräsi myös Orbànilta linjanvetoa siitä, onko maan tulevaisuus EU:n vai Venäjän kanssa solmitussa liitossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)