Verkkouutiset

Näin Ukraina löisi Venäjän – ”omat pienet vihreät miehet Donbassiin”

Asiantuntijan mielestä Ukrainan tulisi aloittaa oma hybridisotansa Itä-Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Hybridisota on käsite, jolla analyytikot viittaavat Venäjän uudenlaiseen sodankäyntitapaan, jota se soveltaa Kaakkois-Ukrainassa”, Rutgers yliopiston valtio-opin professori Alexander Motyl selvittää World Affairsin kirjoituksessaan.

Venäjän hybridisota koostuu Motylin mukaan muun muassa propagandasta, kumouksellisen toiminnan ruokkimisesta, suorasta aggressiosta ja välillisten toimijoiden tukemisesta. Kaikenlaiset sotatoimet myös kiistetään.

Motyl siteeraa ”yhdeksi Ukrainan parhaista sotilasasiantuntijoista” kutsumaansa Juri Butusovia. Butusov on hänen mukaansa sitä mieltä, Ukrainan olisi vastattava Venäjälle samalla mitalla.

Butusovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin varmistui Australian taannoisessa G-20-kokouksessa saamansa kylmän vastaanoton jälkeen siitä, että lännessä on asettauduttu ”Putinin vastaiseen rintamaan”.

”Butusov on 99 prosenttisen varma siitä, ettei Venäjä hyökkää täysimittaisesti Ukrainaan, koska Putin ymmärtää nyt, että tilanteen eskaloiminen johtaisi entistä nopeammin uusiin pakotteisiin. Venäjä on jo lamaantunut raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen putoamisesta”, Motyl kirjoittaa.

Butusovin mielestä Ukrainan nykyinen strategia ei kuitenkaan toimi. Ukraina ei hänen mukaansa voi kaivaa juoksuhautoja, täyttää niitä sotilailla ja odottaa separatistien iskuja. Sen on ryhdyttävä aktiiviseksi.

Motylin mukaan Butusov ehdottaa Kiovalle uudenlaista taktiikkaa. Butusovin mielestä Ukrainan tulisikin pelata puolustuspelin sijaan hyökkäyspeliä – mutta ”kirurgin veitsellä”.

”Butusov suosittelee, että Ukraina alkaa soveltaa nopeita pistohyökkäyksiä separatisteja vastaan ja täsmäiskuja strategisiin kohteisiin sekä etulinjassa että miehitetyssä Donbassissa.”

Butusovin mukaan tämä pakottaisi separatistit linnoittautumaan asemiinsa ja tekisi heistä konfliktin odottavan ja reagoivan osapuolen. Näin separatistit menettäisivät aloitteen.

”Ukrainan hyökkäykset olisivat kuin Venäjän hybridisotaa. Ukrainan ’pienet vihreät miehet’ (Venäjän tunnuksettomista joukoista käytetty nimitys) ja hämäysjoukot iskisivät haavoittuvaisiin kohteisiin selustassa samalla kun kevyesti aseistetut ja tykistön tukemat kommandojoukot härnäisivät venäläisiä ja heidän tukemiaan joukkoja koko etulinjan alueella”, Motyl kuvailee Butusovin ehdottamaa taktiikkaa.

Butusovin mielestä Ukrainan pitäisi kiistää sotilaidensa läsnäolo linjojen takana koko konfliktin ajan.

”Kiovan tulisi väittää itsepintaisesti, että paikalliset separatistien vastustajat ovat vastuussa hyökkäyksistä. Lisäksi hyökkäysoperaation tavoitteena ei olisi alueiden valtaaminen – ainakaan heti – vaan se, että Putinin armeijalle aiheutuisi niin paljon uhreja, että sitä olisi mahdotonta hyväksyä.”

Motyl muistuttaa, että Butusovin suunnitelman toimivuus riippuu siitä, onko Venäjä valmis lähtemään täysimittaiseen sotaan Ukrainassa vai ei.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)