Verkkouutiset

Ukraina julkaisi ääninauhat: Näin Putinin neuvonantaja ohjaili separatisteja

Ukrainan valtakunnansyyttäjänviraston mukaan Venäjän hallinto masinoi sotaan johtaneet Krimin ja Itä-Ukrainan levottomuudet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto on julkaissut ääninauhoja puheluista (alla), joiden se katsoo todistavan Venäjän hallinnon kytkökset Itä-Ukrainassa ja Krimin niemimaalla vuoden 2014 Ukrainan vallankumouksen aikoihin puhjenneeseen separatismiin ja levottomuuksiin.

Ukrainan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja ja entinen ministeri Sergei Glazjev keskustelee nauhoilla Krimillä Venäjään liittymisestä pidetyn kansanäänestyksen järjestämisestä sekä levottomuuksien aiheuttamisesta Donetskin, Odessan ja Harkovan kaupungeissa alkuvuodesta 2014.

Kiovan mukaan Venäjä on äänitteiden perusteella syyllistynyt ”Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamiseen ja hyökkäyssodan aloittamiseen”.

Asiasta uutisoivan Meduzan mukaan Ukraina väittää, että Sergei Glazjev keskustelee nauhoilla muun muassa entisen Venäjän parlamentin jäsenen ja nykyisen Krimin hallinnon neuvonantajan Konstantin Zatulinin sekä Krimin nykyisen johtajan Sergei Aksjonovin kanssa.

Äänitteiden perusteella Glazjev soitti Zatulinille samana päivänä, kun Krimin parlamentti vallattiin helmikuussa 2014. Puhelun aikana Glazjev muistuttaa Zatulinia siitä, ettei hän saa ”unohtaa” Krimin kaduilla olevia mielenosoittajia. Glazjev varoittaa, etteivät mielenosoittajat ”luota Aksjonoviin” ja että he ”saattavat hajaantua”.

Maaliskuussa Glazjev keskusteli väitetysti Aksjonovin kanssa Krimin kansanäänestyksestä ja äänestyslipukkeiden sanamuodoista.

Meduzan mukaan Aksjonov toteaa puhelun aikana, että ”kollegat Moskovassa” ovat toimittaneet ”etukäteen duuman (Venäjän parlamentin alahuone) suostumuksella valmistettua materiaalia”. Samana päivänä Krimin viranomaiset ilmoittivat, ettei tulevassa kansanäänestyksessä ehdoteta vain aiempaa suurempaa autonomiaa Ukrainasta vaan myös liittymistä Venäjän valtioon.

Toisella maaliskuussa nauhoitetulla äänitteellä Glazjev keskustelee Anatoli Petrovits -nimisen henkilön kanssa Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporižžjan kaupungin tilanteesta.

Nauhalla Glazjev toteaa, että hänellä on ”suorat määräykset johdolta tukea Ukrainassa sellaisia henkilöitä, joitka pyytäisivät Venäjältä apua banderiitteja (separatistien Ukrainan hallituksen tukijoista toisinaan käyttämä nimitys) vastaan”.

Samalla äänitteellä Glazjev ja Petrovits keskustelevat myös ”erityskoulutetuista henkilöistä, joiden pitäisi ajaa banderiitit aluehallinnon päämajasta” ja muodostaa uusi hallinto.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Juri Lutsenko ilmoitti maanantaina nostaneensa syytteet 18 korkeaa venäläispäättäjää ja virkamiestä vastaan. Listalla on muun muassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sekä useita korkeita sotilashenkilöitä.

Ukrainska Pravdan mukaan Lutsenko kertoi tiedotustilaisuudessaan kaikkien syytettyjen ottaneen tutkinnan perusteella osaa ”rikolliseen suunnitelmaan”, jonka tarkoituksena oli muuttaa Ukrainan rajoja. Lutsenkon mukaan syytetyt ovat komentaneet Venäjän asevoimia Ukrainassa ja ohjanneet edustajiaan Krimillä ja Itä-Ukrainan separatistialueilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)