Verkkouutiset

Tshekki lakkaa noudattamasta EU:n pakolaissääntöjä

Tshekissä on päätetty luopua turvapaikanhakijoihin EU-alueella sovellettavista säännöistä Dublinin asetuksen osalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olemme reagoineet Unkarin ja Saksan päätöksiin. Meistä on tehotonta pitää näitä ihmisiä pidätyskeskuksissa”, Tshekin poliisin tiedottaja Katerina Rendlova toteaa Guardianin mukaan.

Tshekki päätti keskiviikkona antaa Syyriasta tulevien pakolaisten kulkea vapaasti sen alueen läpi. Valtaosa heistä pyrkii Saksaan. Saksa on julistanut, että kaikki maahan pääsevät syyrialaiset saavat turvapaikan, riippumatta siitä, mitä kautta he ovat tulleet maahan.

Tshekin naapurimaassa Slovakiassa ei olla vielä päädytty samaan päätökseen. Slovakian ulkoministerin Miroslav Lajčákin mukaan pakolaiskriisi on kuitenkin johtanut siihen, että rajamuodollisuudet 28 siihen kuuluvan eurooppalaisen valtion väliltä poistanut Schengenin sopimus on ”käytännössä hajonnut”.

”Tavallisesti Schengen-viisumin saaminen on vaikeaa. Nyt täällä marssii edestakaisin kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden papereita kukaan ei tarkasta. Onko meillä siis Schengen-alue vai ei”, Lajčák totesi hiljattain lehdistötilaisuudessa.

EU-valtioiden välejä hiertää erityisesti Dublinin asetus. Sen nojalla pakolaisen olisi haettava turvapaikkaa ensimmäisessä EU-maassa, johon hän saapuu. Esimerkiksi Saksan päätös myöntää kaikille maahan saapuville syyrialaisille turvapaikka sotkee sitä kritisoineiden mukaan asetuksella luodun järjestelmän.

Periaatteessa myös Tshekin ratkaisu antaa turvapaikanhakijoiden lähteä vapaasti maasta turvapaikkaa hakematta on Dublinin asetuksen vastainen.

Saksan päätös on suututtanut erityisesti Unkarissa, missä sen katsotaan vain lisäävän pakolaisvirtoja. Maahan on saapunut tänä vuonna jo 150 000 turvapaikanhakijaa ja Unkarin hallinto on reagoinut tilanteeseen jyrkästi. Maa on muun muassa rakennuttanut aidan Serbian vastaiselle rajalleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)