Verkkouutiset

”Tappajarobotit ovat ihanteellisia etnisiin puhdistuksiin” – Asiantuntijat varoittavat varustelukilvasta

Robotiikan ja keinoälyn huippututkijat vaativat avoimessa kirjeessään kieltoa "tappajarobottien" kehittämiselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avoin kirje julkaistiin keinoälyä käsittelevän kansainvälisen konferenssin (IJCAI ’15) yhteydessä Buenos Airesissa. Sen allekirjoittajia lukuisat keinoälyn ja robotiikan professorit sekä muun muassa Applen perustajaosakas Steve Wozniak, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ja kosmologi Stephen Hawking.

Avoimessa kirjeessä todetaan, että keinoälyteknologia on saavuttanut kehityksen tason, jossa ”tappajarobottien” eli itsenäisten asejärjestelmien käyttöönotto on mahdollista muutaman vuoden sisään. Itsenäisiä asejärjestelmiä on kuvattu sodankäynnin kolmanneksi vallankumoukseksi ruudin ja ydinaseiden keksimisen jälkeen. Itsenäiset aseet poikkeavat esimerkiksi kauko-ohjattavista lennokeista siinä, että ihmiset eivät ohjaa niitä, vaan ne toimivat itsenäisesti keinoälyyn pohjautuen sen jälkeen, kun ne on ohjelmoitu tietyllä tehtävällä.

”On vain ajan kysymys, kun ne ilmaantuvat mustille markkinoille ja sitä kautta saavuttavat terroristit, diktaattorit, jotka haluavat paremmin kontrolloida väestöään ja sotapäälliköt, jotka haluavat suorittaa etnisen puhdistuksen ja niin edelleen. Itsenäiset asejärjestelmät ovat ihanteellisia sellaisiin tehtäviin kuten salamurhiin, valtioiden horjuttamiseen, ihmisjoukkojen alistamiseen ja tiettyjen etnisten ryhmien tappamiseen”, avoimessa kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajat varoittavat, että jos yksikin sotilasmahti käynnistää keinoälyyn perustuvien aseiden kehittämisen, maailmanlaajuista varustelukilpaa ei voi estää. Lopputuloksena on se, että ”tappajaroboteista” tulee huomispäivän kalashnikoveja. Itsenäiset asejärjestelmät poikkeavat siinä mielessä ydinaseista, että niiden valmistaminen ei edellytä kalliita tai vaikeasti saatavilla olevia raaka-aineita. Niistä tulee ajan mittaan helppoja ja halpoja massatuotantotuotteita.

”Uskomme, että keinoälystä on paljon potentiaalista hyötyä ihmiskunnalle monin tavoin, ja sen pitäisi olla alan tavoitteena. Sotilaallisen keinoälyn varustelukilpa on huono idea, ja se pitäisi estää sellaisten hyökkäyksiin tarkoitettujen itsenäisten aseiden kiellolla, joita ei ihmisten ei ole mahdollista kontrolloida tarkoituksenmukaisesti”, kirjeen yhteenvedossa todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)