Verkkouutiset

Syyrian passit käyvät nyt kaupaksi – ”erittäin huolestuttavaa”

Syyriasta tulevalla on hyvät mahdollisuudet turvapaikan saamiseen. Se on tehnyt syyrialaisista passeista haluttua kauppatavaraa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin johtaja Fabrice Leggeri totesi hiljattain muualta kuin Syyriasta Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden ostavan väärennettyjä syyrialaisia passeja. Myös aidoille passeille on markkinansa ja moni syyrialainen on jopa joutunut passivarkaiden kohteeksi.

Syyrialaiset matkustusasiakirjat tekevät kauppansa, koska etenkin Saksassa ja Ruotsissa suhtaudutaan erittäin suopesti Syyriasta tulevien turvapaikkahakemuksiin.

”Tilanne passien kanssa on erittäin huolestuttava. Se voi olla yksi syy siihen, miksi turvapaikkahakemukseni käsittely kestää niin kauan”, Syyriasta Ruotsiin tullut Hashem Alsouki toteaa brittilehti Guardianille.

Hänen mukaansa Ruotsin viranomaisilla kestää nykyisin entistä kauemmin selvittää, ketkä ovat aitoja syyrialaisia ja ketkä eivät.

Guardianin mukaan myös syyrialaiset käyttävät väärennettyjä asiakirjoja helpottaakseen pääsyään Eurooppaan.

Sen jälkeen, kun pakolainen on tullut veneellä Turkista Kreikkaan, voi maasta päästä pois vain kahdella tavalla. Syvemmälle Eurooppaan pyrkivän on joko patikoitava pitkä tie Balkanille ja kuljettava sieltä Unkarin kautta Itävaltaan ja Itävallasta Saksaan ja kohti Pohjois-Eurooppaa tai sitten yksinkertaisesti lennettävä tai mentävä laivalla suoraan haluttuun maahan.

Jälkimmäinen vaihtoehto vaatii kuitenkin sekä rahaa, että eurooppalaisen matkustusasiakirjan. Tällöin taskusta on löydyttävä väärennetty passi tai niin kutsuttu ”aavepassi”. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi samannäköiseltä tuttavalta lainattua passia, joka palautetaan oikealle omistajalleen käytön jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)