Verkkouutiset

Snowden puolustaa Putin-kysymystään – ”se ei ollut propagandaa”

Tietovuotaja Edward Snowdenin mukaan esiintyminen Venäjän televisiossa ei ollut propagandaan osallistumista, brittilehti Guardian kertoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

“Kerääkö, varastoiko tai analysoiko Venäjä miljoonien yksityishenkilöiden välistä tietoliikennettä”, Edward Snowden kysyi torstaina Venäjän presidentti Vladimir Putinilta suorassa lähetyksessä.

“Tiedustelutoiminnastamme säädetään tiukasti laissa. Meillä ei ole massavalvontajärjestelmää – eikä sellaista voi lakiemme mukaan edes olla olemassa”, Putin vastasi.

“Putin kiisti ensimmäisen osan kysymystä ja väisti toisen”, Snowden kirjoitti myöhemmin Guardianissa.

Snowdenin mukaan hänen kysymyksensä oli muotoiltu tarkoin samanlaiseksi kuin se, joka esitettiin Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu NSA:n johtajalle James Clapperille viime vuoden maaliskuussa ennen tietovuotojen alkamista ja NSA:n tietourkintakoneiston paljastumista. Tuolloin Clapper kiisti jyrkästi väitteet siitä, että Yhdysvallat olisi kerännyt valtavat määrät yksityishenkilöiden tietoliikennedataa.

Snowdenia on kritisoitu ankarasti televisiolähetykseen osallistumisesta. Amerikkalaislehdistössä esiintymistä on pidetty osoituksena Snowdenin jo aiemmin maalailluista suhteista Kremliin.

“Esiintyminen sai hänet näyttämään Kremlin propagandanukelta”, Snowdenia aiemminkin kritisoinut Economist -lehden toimittaja Edward Lucas sanoi Wall Street Journalille.

Kriitikoiden mielestä kysymys oli tarkoituksella muotoiltu niin, että siihen oli helppo vastata.

Snowdenin mukaan esiintyminen perinteisesti varsin keveitä kysymyksiä sisältävässä televisiolähetyksessä ei kuitenkaan ollut propagandaa.

“Minusta tilaisuus avata keskustelu valtion harjoittamasta valvonnasta sellaisen yleisön edessä, joka seuraa pääasiassa vain virallisia tiedotusvälineitä ylitti esiintymisen mahdolliset riskit”, Snowden kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)